Stovky zemědělců se sešly v Lucerně. Kvůli dorovnání dotací

Zemědělci varují vládu před neplněním přístupových dohod s Evropskou unií a požadují od státu dorovnání přímých plateb, které jim Brusel vyplatí v příštím roce. Upozorňují, že v porovnání s farmáři ze starých členských zemí Unie dostávají méně, což je na unijním trhu znevýhodňuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žně - kombajny

Žně - kombajny | Foto: Comstock Images

Vládu o tom chtěli přesvědčit na dnešním setkání v pražské Lucerně, kterého se podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby účastnilo na 2500 zemědělců a potravinářů z celé republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v českém zemědělství mluvili na Rádiu Česko Jan Veleba, prezident agrární komory ČR a ministr zemědělství Ivan Fuksa

Podle smluv dojednaných před vstupem Česka do EU by stát farmářům v roce 2011 mohl vyplatit až 4,8 miliardy korun. V návrhu rozpočtu pro příští rok je ale v této kolonce kvůli úsporám zatím nula.

Čeští zemědělci pobírají na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. Úrovni dotací ve starých členských státech se mohou tuzemští farmáři přiblížit právě díky platbám z národních rozpočtů, takzvaným dorovnáním přímých plateb, známým také pod jménem top-up. Dotační rozdíly by měly zmizet, nebo se alespoň výrazně zmírnit až v roce 2014.

„Cílem Lucerny není vyhrocovat situaci. Cílem Lucerny je, aby vláda pochopila naše požadavky. A pokud by nebyly vzaty vážně, pokud by zbytečně došlo k ohrožení třeba chovu skotu, tak pak bychom tak jako mnohokrát v minulosti přikročili k razantním akcím,“ řekl Veleba.

Jednání zemědělců a potravinářů v pražské Lucerně se zúčastnil i premiér Petr Nečas. Svým projevem ale zemědělce neuchlácholil. Nečas sice řekl, že požadavky zemědělců jsou přirozené, ale propady ve financování nebude vláda vyrovnávat. V podobném duchu mluvil i ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Nečas zopakoval, že peníze nebudou

Zemědělci v Česku mají v roce 2011 dostat z Bruselu osmdesát procent hodnoty dotací, které pobírají jejich kolegové ze starých zemí unie.

„Pokud by vláda skutečně dala nula korun českých, tak by to znamenalo ohrožení celých sektorů především živočišné výroby. Nastal by ale nový prvek, že by tady vznikly rozdíly i mezi námi a zemědělci v nových zemích, kde k tomuto rozpočtu nepřistupují tak drasticky jako u nás,“ podotkl Veleba.

Závěry z Lucerny jsou podle Veleby jasné, zemědělci budou čekat do 18. února. 3. března bude celostátní sněm Agrární komory a tam padne rozhodnutí. Nečas nicméně zopakoval, že peníze nebudou.

„Nebudu dávat laciné sliby. V příštím roce nám rozpočtová situace neumožní dorovnat na sto procent. Je to ale pro nás o to silnější motivace, abychom v novém programovacím období EU trvali na rovnoprávném postavení českého zemědělství a zemědělství ve staré patnáctce,“ řekl premiér.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa nicméně nevylučuje, že zemědělci nakonec nějaké prostředky dostanou:

„Zemědělci možná byli zvyklí, že jim ministři a premiéři v minulosti hned něco naslibovali. Premiér Nečas ani já nepatříme k lidem, kteří neslibují něco, co je v tuto chvíli nesplnitelné a nerealistické. Je naprosto standardní, že v návrhu rozpočtu je každoročně nula. Mechanismus, jakým se najdou peníze pro top-upy, se tvoří během celého roku. Účet se dělá až na konci následujícího roku.“

„Nemůžeme být konkurenceschopní, když nám dávají polovinu toho, co našim konkurentům v Německu nebo v Rakousku,“ dodal Veleba.

Jaroslav Skalický, pir, ak, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme