Odborovou stávku podpoří i demonstrace v ulicích

Osmého prosince se nebude stávkovat jen na úřadech, státní zaměstnanci vyjdou i do ulic. V Praze vyjádří nesouhlas s vládními škrty a změnou zákoníku práce na Palackého náměstí, kousek od ministerstev zdravotnictví a práce. Protestovat se bude i v dalších městech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hromadná demonstrace odborářů v Praze

Hromadná demonstrace odborářů v Praze | Foto: Tomáš Adamec

Přesnou podobu protestů proti škrtům ve veřejné sféře dolaďuje sněm odborových svazů. Jisté už je, že lidé ze zdravotnictví, školství a úřadů se budou 8. prosince scházet v centrech všech krajských měst. Kde konkrétně, bude jasné zítra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání odborářů sledoval reportér Jan Herget

„Ve všech krajských městech by mělo docházet k setkáním a bude se stanovovat místo, kde to bude, jestli před školou, před úřadem, před nemocnicí. Ve vybraných bývalých okresních městech bude postup stejný,“ řekla místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková.

Pražský mítink už je naplánovaný na Palackého náměstí. Důvodem pro výběr tohoto místa podle odborů bylo i to, že opodál sídlí ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo práce a sociálních věcí. Na Palackého náměstí nikdo nemusí shromáždění oznamovat. Magistrát z něho zřídil již dříve takzvaný pražský Hydepark.

Odboráři zvolili pro setkání také symbolický čas. „Doba je stanovená na dvanáctou hodinu a pět minut, protože my už opravdu nejsme pět minut před dvanáctou, ale pět minut po dvanácté,“ podotkla Břeňková.

Některé instituce a úřady pak budou celý den zavřené, jiné to ale bude například ve zdravotnictví, říká místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl:

„Tam se připravuje víkendový provoz, to znamená nutné péče, a takhle to bude probíhat i v některých sociálních zařízeních. Zařízení, která se dají zavřít jako muzea a knihovny, budou uzavřena a bude vyhlášena stávka.“

Odboráři očekávají velkou účast

Odboroví předáci počítají také s podporou zaměstnanců z podnikatelské sféry a od hasičů a policistů. Ti stávkovat ze zákona nemůžou, vlastní akci plánují na 15. prosince.

O tom, kolik lidí se do stávky zapojí, zatím nechce nikdo spekulovat. Břeňková nicméně očekává, že účast bude velká:

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda ČMKOS Václav Pícl a generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„Při demonstraci 21. září jsme neměli představu o tom, kolik lidí přijde. Očekávali jsme, že Palachovo náměstí bude zaplněno, ale všechna očekávání byla překonána, takže teď jsme zvědavi, jak to bude vypadat na Palackého náměstí. Podle impulsů, které dostáváme z terénu, jsou zaměstnanci opravdu rozhořčeni, tak já věřím, že přijdou a že nás podpoří.“

Důvodem stávky je nesouhlas s vládními škrty a změnou zákoníku práce. Tři ze čtyř úsporných zákonů právě dnes podepsal prezident Václav Klaus. Státních zaměstnanců se nejvíc dotkne balíček opatření v sociální oblasti.

Nesouhlas s protestem a s požadavky státních zaměstnanců dali už dříve najevo zástupci podnikatelů. Podle generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy Zdeňka Lišky je třeba vzít v úvahu, v jaké stavu je české ekonomika.

„Firmy, které zastupujeme, se v ekonomické krizi musely vypořádat s propady zakázek, restrukturalizací a musely propouštět i vysoce kvalifikované síly, a to všechno bylo v absolutní tichosti. Chápeme, že stav veřejných financí není dál udržitelný. Z toho důvodu jsme se obrátili na odbory, aby zvážily nutnost stávky. Stávka skutečně přinese akorát problémy,“ podotkl Liška.

Martin Hromádka, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme