Porodní asistentky chtějí získat větší pravomoce při vedení porodů

Porodní asistentky chtějí získat větší pravomoce při vedení porodů. České zdravotnictví by podle nich, mělo víc než dosud, počítat s alternativními způsoby. Jedna z porodních asistentek Unie, která asistentky sdružuje, se proto obrátila na soud. Žádala například, aby v nemocnicích mohly asistentky přímo vést porody a ne při nich jen pomáhat. Lékaři by zasáhli pouze v případě, že by nastaly komplikace. Pražský městský soud požadavek z procesních důvodů zamítnul.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novorozeně

Novorozeně | Foto: Jaroslav Zvára

Zákon, který upravuje činnost porodních asistentek a následná vyhláška mluví o porodních asistentkách jako o jediném zdravotníkovi, který je oprávněn pečovat o těhotnou, rodičku, a ženu a dítě po porodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Porody.mp3

„Porodní asistentky mohou tyto činnosti vykonávat, ale nemohou je dělat v plné šíři svých kompetencí samostatně. Pokud jsou v nemocnici, tak jsou stavěny do role, že je někdo za ně zodpovědný, což není pravda. Pokud jsou samostatné, nemohou vést porody a nemohou pečovat o novorozence,“ říká prezidentka Unie porodních asistentek Ivana Königsmarková.

Podle gynekologa a porodníka Pavla Caldy je řada porodních asistentek, které žádný problém neshledává:

„Za porod, léčbu a pobyt těhotné je zatím zodpovědný lékař.“

Odborná společnost lékařů, ani ministerstvo zdravotnictví nechce podle Königsmarkové o změně a přístupu k porodním asistentkám mluvit.

„Nejsou ochotni se s porodními asistentkami o takovém systému péče, který je běžný v zahraničí, bavit.“

Podle Caldy je české zdravotnictví postaveno na jiných pilířích, než jinde ve světě:

„Tady má každá žena svého gynekologa. A to není běžné ve všech zemích na světě. Tam, chodí ženy ke gynekologovi, jen když jejich lékař usoudí, že je pro to důvod. A takto to u nás nefunguje.“

Žena má právo vybrat si místo porodu. Pokud si podle Königsmarkové rodička nesežene zdravotníka, v tomto případě porodní asistentku, která by o ni doma při porodu pečovala, tak může dojít k nebezpečné situaci:

„Může nastat komplikace, kterou ta žena nemusí poznat.“

Podle Caldy je otázka porodů doma jen okrajovou záležitostí a není problémem českého zdravotnictví.

Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme