Ministerstvo vnitra plánuje zpřísnění pravidel pro nakládání s majetkem obcí

Pravidla pro nakládání s majetkem obcí a krajů by se měla zpřísnit. Nově už by to neměly být jen rady měst, které budou rozhodovat například o pronájmech objektů. Počítá s tím ministerstvo vnitra při přípravě vládní strategie boje proti korupci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zastupitelstvo Mostu - ustavující jednání

zastupitelstvo Mostu - ustavující jednání | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Jak Radiožurnálu řekl náměstek ministra vnitra František Vavera, o tom, kdo bude s majetkem obce nakládat, by mělo nově nejprve hlasovat zastupitelstvo:

„V současné době mají například rady oprávnění rozhodovat o nájmech nebo o směnách. Náš návrh je ten, aby to rozhodlo zastupitelstvo. Aby si zastupitelstvo samo rozhodlo, jestli si bude o nakládání s majetkem rozhodovat přímo, nebo tím pověří radu. Může jít totiž o obrovské pronájmy například památkových objektů.“

Veškerá hlasování zastupitelů nebo radních by také měla být v budoucnu dohledatelná a veřejná. Adresné hlasování by mělo být podle Františka Vavery zakotveno přímo v zákoně o obcích a krajích, aby se dalo dohledat zejména hlasování v radách měst, což doposud nejde.

„Když tam bude tato povinnost, bude to lepší a transparentnější. Občané budou vědět, kdy jak jaký zastupitel a radní hlasoval. Náš návrh se týká všech hlasování kromě těch tajných, jako je volba starosty nebo hejtmana,“ uvádí Vavera.

Vládní strategie by se dnes měla dostat do připomínkového řízení. V paragrafové podobě by měly být zákony hotové do konce roku.

Veronika Malá, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme