Ministerstvo připraví opatření, aby se neopakovaly chyby při státních maturitách

Ministerstvo školství připravuje několik opatření, aby se neopakovaly chyby z maturitní generálky, která proběhla v říjnu. Do ostrého startu v příštím roce na jaře se budou připravovat další školení pro zadavatele a hodnotitele, měl by se také zjednodušit záznamový arch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Dobeš

Josef Dobeš | Foto: Tomáš Adamec

Ministr školství Josef Dobeš už dříve řekl, že také plánuje maturitní zkoušku zlidštit: „Jsou tam některé absurdity, kdy kantoři popáté zadávají podle stejného scénáře, kdy studenty oslovují stejnými frázemi a jedou podle stejného harmonogramu, často je to velmi úsměvné. Pokud to bereme jako psychologické uvolnění pro studenty, tak je to dobře, ale minimálně je potřeba toto do ostré verze změnit.“

Zároveň by se studenti nově mohli při maturitě občerstvit. Úpravy se dotknou i terminálů na školách, pomocí nichž se výsledky testů digitalizují a posílají k centrálnímu vyhodnocení. „Headlinem ale bude, že ministr školství děkuje ředitelům a učitelům, protože bez jejich nasazení by generálka měla mnohem větší problémy,“ dodal Dobeš.

Chyby se vyskytly na 343 středních školách, do generálky se jich přitom přihlásilo 1228. Dvanáct tisíc testů bylo při maturitní generálce špatně vyhodnoceno.

Lenka Rafaelová, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme