Stomatologům se nelíbí nová úhradová vyhláška

Po dnešku bychom měli vědět, kolik dostanou lékaři a nemocnice příští rok za péči od pojišťoven. Ministerstvo zdravotnictví chce totiž zveřejnit svůj návrh nové úhradové vyhlášky. Příjmy snižuje všem zhruba o dvě procenta ve srovnání s loňskem. S návrhem nesouhlasí řada lékařů, třeba zubaři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnictví

Zdravotnictví | Foto: Tomáš Adamec

„Pro nás to znamená jedině to, že vyhláška bude i nadále nepoužitelná. Budeme se muset řídit jen jednou částí vyhlášky a každé zdravotnické zařízení si bude muset se zdravotní pojišťovnou vyjednat vlastní úhrady na rok 2011,“ vysvětluje svou nespokojenost prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

S návrhem nesouhlasí ani Česká lékařská komora. Potvrdil to její prezident Milan Kubek: „Představa ministra je, že by se mělo ve všech druzích zdravotní péče plošně a přibližně stejně ušetřit oproti letošnímu roku, ale nejsou pro to vytvořeny podmínky. Nejsou hlavně ucpané kanálky, kterými odtékají peníze zbytečně. Jsou to například zbytečně vysoké výdaje za léky, protože Státní ústav pro kontrolu léčiv neplní povinnost uloženou zákonem a neprovedl revizi cen a úhrad léků. Díky tomu platíme za léky zbytečně mnoho.“

Ministr Leoš Heger požadavky lékařů na víc peněz chápe, ale na úsporách se podle něj musí podílet všichni. Stále také platí pro lékaře možnost, aby si vyjednali s pojišťovnou vyšší platbu, než je ve vyhlášce. Ta určí jen minimum, pod které se nesmí jít.

Lenka Jansová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme