Lékaři dostanou příští rok od pojišťoven o 2 miliardy méně

Do zdravotnictví půjde méně peněz než v předchozím roce – poprvé za posledních dvacet let. Ministerstvo zdravotnictví dnes představilo novou úhradovou vyhlášku, tedy předpis, podle kterého by měly příští rok platit pojišťovny doktorům. Lékaři a nemocnice tak dostanou příští rok od pojišťoven za péči celkem o dvě miliardy korun méně než letos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnictví. Ilustrační foto.

Zdravotnictví. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Úspory nejvíce pocítí nemocnice a akutní lůžková péče. Šetření ministerstva zdravotnictví pocítí i pacienti. S nadsázkou by se dalo říci, že budeme co nejméně v nemocnici a hned jak to půjde, budou pacienti docházet na ambulantní léčbu.

Na neakutní péči si ovšem budou pacienti muset déle počkat. Někteří lékaři varují i před tím, že budou moci předepisovat méně léků a vyšetření. Ministr zdravotnictví Leoš Heger ovšem tvrdí, že péče by měla zůstat stejná.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadech úhradové vyhlášky v Ozvěnách dne Radiožurnálu.mp3

„Strašně rádi bychom věřili, že to nebude znamenat nic, že ten segment nemocnic, který je ohrožen relativně více, ale asi jenom o 1,5 procenta, přesune svoji péči do sféry ambulantn. Jestliže se sníží péče o několik málo procent v nemocnicích, tak by se neměla snížit v ambulantním sektoru,“ uvedl.

Jak řekl v Ozvěnách dne, věří, že péče bude dost a pacienti budou spokojeni.

„Nemocniční sektor je jediný, kterému se jasně odebírá. Jsou to dvě procenta snížení s tím, že oni budou povinni za těch 98 procent paušálu, který dostanou oproti letošnímu roku, udělat 94 procent péče. Takže tam je dost velký polštář a my si myslíme, že to bude dostatečný motivační mechanismus, aby nemocnice opravdu hledaly, co je pro ně výhodné, to je v tomto případě, aby tu péči snižovaly,“ uvedl ministr.

Zdravotnická zařízení očekávají problémy

S tím ale nesouhlasí například zástupci menších nemocnic. Podle nich by to mohlo menší zdravotnická zařízení zlikvidovat.

Už od pondělí také začnou lékaři podávat výpovědi v rámci akce Děkujeme odcházíme. Stále chtějí, aby jejich platy stouply. Někde už lékaři výpovědi dali, například ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Její ředitel Roman Prymula připustil, že to nemocnice pocítí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senátor a ředitel nemocnice ve Vrchlabí Vladimír Dryml mluví o úhradové vyhlášce v pořadu Stalo se dnes.mp3

„Nejvíce nás pálí odchodovost anesteziologů, což je servisní složka, která podporuje celou nemocnici. Pokud ztratíme polovinu těchto lidí, tak budeme muset poměrně drasticky omezit celou operativu, to znamená že budeme moci skutečně provádět jenom zákroky, které jsou nevyhnutelné a na ty plánované už nám nezbudou kapacity. V tom vidím hlavní nebezpečí,“ řekl.

Dodal, že tento problém není schopno vyřešit samo ministerstvo zdravotnictví, neboť jde o problém, který nepochybně sahá až na vládní úroveň.

„Snížení úhrad je nepřijatelné. Jednoznačně dojde ke snížení dostupnosti a kvality péče. Pan ministr si může říkat, co chce, ale prostě k tomu dojde. Nebude to jen o ta dvě procenta. Uvědomme si, že se zvyšují ceny energií, že jsou tlaky na mzdy, že tady je další zvyšování léků. To znamená, že pokles péče bude o deset procent,“ reagoval senátor Vladimír Dryml, který je také ředitelem nemocnice ve Vrchlabí.

Česká lékařská komora již dříve protestovala proti moc přísným regulacím, tedy povolenému množství péče, kterou může lékař poskytnout bez pokuty od pojišťovny. Vyhrožovala dokonce ústavní stížností. Regulace ale zůstanou nově na stejné úrovni jako letos.

„Až budeme mít k dispozici finální text, tak ho posoudí naši právníci a pokud formulace ve vyhlášce dostatečně jasně nezajistí to, že lékař, který léčí pacienta lege artis, nesmí být za tento postup pokutován ze strany zdravotních pojišťoven, pak se budeme snažit, aby tu vyhlášku posoudil Ústavní soud,“ řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Odbory s podobou vyhlášky nesouhlasí

Lékařský odborový klub se snížením peněz pro zdravotnická zařízení v příštím roce o dvě procenta nesouhlasí. Podle jeho předsedy Martina Engela snížení peněz na péči dostane ředitele nemocnic do velmi složité situace a také nebude šance na zvýšení platů lékařů.

„Je to krok špatným směrem. Energie a tak dále půjdou bezpečně nahoru. A kde pak máte prostor, jak to manažersky vyřešit? Myslím si, že na účtech pojišťoven peníze jsou a že takhle restriktivní vyhláška je zbytečná,“ uvedl Martin Engel.

O úhradové vyhlášce se hovořilo i v Hradci Králové na sjezdu Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, který sdružuje zaměstnance nemocnic, záchranáře, pečovatele i nezdravotnický personál. Odboráři s podobou úhradové vyhlášky nesouhlasí.

Podle nově zvolené předsedkyně svazu Dagmar Žitníkové totiž hrozí další snižování platů zaměstnanců. Nemocnice a zdravotnická zařízení totiž dvě procenta nákladů ušetřit nemohou. S tímto stanoviskem půjdou odboráři také na zítřejší jednání tripartity.

Návrh úhradové vyhlášky je v podstatě definitivní. Teď půjde do Legislativní rady vlády, pak jej musí schválit vláda a od 1. ledna příštího roku bude platit.

Martin Dorazín, Ivan Sekanina, Lenka Jansová, Eva Presová, Jiřina Šmídová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme