Světový den boje proti AIDS: Paříž čeká osvěta, Prahu a Brno testy na HIV

V Praze, Brně a dalších městech se v rámci Světového dne boje proti AIDS bezplatně testuje na HIV. V Paříži zase odstartuje projekt "létajícího kondomu" a kampaň „jedna káva – jeden prezervativ“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ochrana před AIDS

Ochrana před AIDS | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Světový den boje proti AIDS proběhne v Praze, Brně, Ostravě a Českých Budějovicích formou kampaně, v rámci které může kdokoliv bezplatně a anonymně absolvovat test na přítomnost viru HIV v krvi.

Počty nakažených u nás rostou. Od začátku roku do konce října bylo hlášeno 149 nových případů.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Jilich upozorňuje na zdánlivé přehlížení problému AIDS.mp3

Podle doktora Davida Jilicha z infekční kliniky pražské nemocnice Na Bulovce lidé méně dbají na prevenci. AIDS už totiž není takovým strašákem jako dřív.

„Byť toto onemocnění stále zůstává nevyléčitelným, tak se ví, že za určitých podmínek je léčitelné. To možná snižuje bdělost a zvyšuje rizikovost chování některých lidí,“ upozorňuje Jilich.

Originální kampaň zvolila pro Světový den boje proti AIDS Paříž. Balon ve tvaru obřího prezervativu se vznese nad francouzskou metropoli a od června 2011 absolvuje několikaletou cestu kolem světa, kterou připomene obyvatelům všech pěti světadílů nezbytnou prevenci před AIDS a HIV.

Starosta Paříže navíc vyhlásil akci „jedna káva – jeden prezervativ“, do které se zapojilo 150 kaváren. Ke každé kávě budou podávat krabičku s kondomem.

Ve Francii je podle statistik přes 150 tisíc lidí nakažených virem HIV a přesto, že výzkum této nemoci zaznamenal pokrok, počet nakažených lisí neklesá.

Pavla Dluhoschová, Jan Pokorný, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme