Sociální demokracie řeší úplatkářskou aféru v Praze

Sotva trochu utichl rozruch, který tento týden provázel volbu nového pražského primátora a stvrzení povolební koalice ODS a ČSSD na magistrátu, už musí jedna z koaličních stran hasit potenciálně vážnou aféru. Jedná se o obvinění, že jeden ze zástupců sociální demokracie v nové pražské radě, Lukáš Plachý, před časem nabídl stotisícový úplatek, aby se dostal na kandidátku pro pražské komunální volby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Praha

Magistrát hlavního města Praha | Foto: Tomáš Adamec

Na kauzu, kterou údajně dokládají zvukové nahrávky, upozornily dnešní Lidové noviny. Plachý popírá, že by se dopustil něčeho nepatřičného, naopak tvrdí, že ho o úplatek požádal spolustraník.

„Myslím, že ani orgány činné v trestním řízení by to nerozklíčovaly. Roli tam hraje tajně pořízená nahrávka jednoho z účastníků schůzky. Z doslechu vím od odborníků, jak bývá obtížné stoprocentně zjistit, zdali do té nahrávky nebylo dodatečně zasaženo, zdali nebyla prostříhána, protože to je dneska technicky možné,“ řekl komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček mluví o úplatkářské aféře v Ozvěnách dne Radiožurnálu.mp3

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval místní stranickou organizaci, aby záležitost rychle vyšetřila. Zřejmě to zítra probere i stranické grémium.

Nový pražský primátor za ODS Bohuslav Svoboda chce, aby Lukáš Plachý buď prokázal, že se ničeho nedopustil, nebo z toho mají koaliční partneři vyvodit patřičné důsledky.

Vítěz pražských voleb a nyní opoziční strana v zastupitelstvu TOP 09 volá po okamžité rezignaci Lukáše Plachého na všechny funkce.

Petr Nováček, Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme