Úroveň nových autolékárniček na trhu je různá

Statisíce motoristů si musí do konce roku ještě pořídit novou autolékárničku. Jejich ceny se pohybují od dvou set korun výš a ve výsledku se jedná o miliardový byznys. Přitom každá ušetřená koruna na obsahu lékárničky dá v součtu nemalou částku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová autolékárnička - ilustr. foto

Nová autolékárnička - ilustr. foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nová autolékárnička musí obsahovat především resuscitační masku, roušku, pořádné nůžky, termofólii a leták s první pomocí.

„Myslím, že změna je k lepšímu. Zejména mě potěšily nůžky, protože ten starý vzor byl naprosto nepoužitelný. A nůžky jsou zcela zásadní pomůckou. Já se s tím ve svém oboru sportovní medicíny setkávám velice často – bez kvalitních nůžek nelze dělat vůbec nic,“ konstatuje lékař Jaroslav Větvička.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových autolékárničkách informoval v Ranním Radiožurnálu redaktor Petr Jansa.

S významem letáku souhlasí i lektor pražské záchranky Alan Ryba: „Leták poskytování první pomoci je určitě důležitý v těch lékárničkách. Mnohdy více než samotný obsah, protože i kdyby se tam lidé jen dočetli kam mají zavolat, i to může být ve stresu velmi důležité.“

Úroveň se liší

Jenže, úroveň letáků se velmi liší. Stejně tak použité obvazové materiály, a jak z našeho srovnávacího testu nejprodávanějších autolékárniček, který uslyšíte v Motožurnálu po 13. hodině, vyplynulo, není o co stát.

Trhají se a při použití na masivní krvácení je lepší použít kus rukávu z košile než obvaz z lékárničky. Výsledkem, je, že nové lékárničky jsou sice lepší, ale ještě mají do ideálu daleko a člověk s dostatečnou znalostí první pomoci by se v podstatě obešel i bez nich. Další podrobnosti si můžete přečíst na webu Motožurnálu.

Petr Jansa, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme