Zůstane Martinů ve funkci? Jasno není ani po schůzce s Nečasem

O budoucnosti policejního prezidenta by se mělo rozhodnout do konce týdne. Po hodinovém jednání s premiérem Petrem Nečasem to Radiožurnálu řekl sám policejní prezident Oldřich Martinů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní prezident Oldřich Martinů

Policejní prezident Oldřich Martinů | Foto: Tomáš Adamec

„Pana premiéra jsem informoval o aktuální situaci v rámci policie s tím, že jsme se domluvili ještě na další schůzce s panem ministrem vnitra. V návaznosti teprve na toto další jednání padne rozhodnutí o mém dalším působení v rámci policie,“ řekl Martinů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Události kolem policejního prezidenta shrnuje Patricie Polanská.

O konkrétních výsledcích jednání bude nejprve informovat ministra vnitra Radka Johna. „Mám z tohoto jednání opět velmi dobrý pocit,“ podotkl pouze Martinů.

Podle dřívějších vyjádření Oldřicha Martinů měla být právě schůzka s premiérem Nečasem rozhodující pro jeho rozhodnutí, jestli na funkci rezignuje nebo ne. Ministr vnitra totiž podle služebního zákona policejního prezidenta odvolat nemůže, pokud nespáchal trestný čin.

Ministr vnitra Radek John vyzval policejního prezidenta k rezignaci před týdnem. Odůvodnil to údajně neutěšenou situací v policii. Spor o budoucnost policejního prezidenta považuje premiér Petr Nečas za velmi citlivou věc, která může poškodit vztahy ve vládní koalici i bezpečnost země.

Nástupce by mohl být i ‚civil‘

Komentátoři se shodují, že pod vedením Oldřicha Martinů skutečně policie příliš mnoho korupčních kauz neodkryla. Přesněji, žádnou. Podle některých informací navíc policejní prezident pravidelně informoval minulé ministry vnitra o jednotlivých kauzách, včetně nebo možná především těch, které se týkaly politiků. Což by se tedy dít nemělo, ministr vnitra nesmí zasahovat do otevřených případů.

Přes to všechno je ale samotná výzva ministra Johna, aby policejní prezident odstoupil, hodnocena velmi rozporuplně. Převažuje názor, že tu nejde ani tak o policii, jako o zvýšení popularity Johna osobně, a nebo jeho strany, Věcí veřejných, jejíž preference se propadly k pěti procentům, a která neuspěla v komunálních volbách.

Například týdeník Respekt uvádí, že podle jeho informací se Radek John s premiérem Nečasem kvůli novému policejnímu prezidentovi v uplynulých týdnech opakovaně sešel a nabídl mu i konkrétní nástupce. Nečas ale ani jednoho neakceptoval, a tím se plánovaná výměna neúměrně protahovala.

Nástupcem Martinů by prý nicméně mohl být bývalý policista a současný zástupce rozvědky ve Spojených státech Jan Beroun. Padají ale i další jména jako například náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek nebo zlínský krajský ředitel policie Bedřich Koutný. Podle další informací by v čele policie mohl stát i ‚civil‘. Ministr totiž podepsal interní vyhlášku, která to umožňuje.

Patricie Polanská, Zbyněk Zykmund, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme