Školních jídelen, která vaří z biopotravin, přibývá. Je jich přes čtyřicet

V České republice se stále zvyšuje počet školních jídelen, kde se vaří z biopotravin. V současné době jich je více než 40. Spojuje je projekt ministerstva zemědělství nazvaný Bioškoly. Děti v nich dostávají obědy ze zdravějších zemědělských produktů a plodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd | Foto: Tomáš Adamec

Projekt Bioškoly funguje zatím ve čtyřech krajích - Středočeském, Královéhradeckém, Jihomoravském a v Praze. Ve středních Čechách se k němu připojilo 15 škol a školek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Školní jídelnu v Příbrami, která vaří z biopotravin, navštívil reportér Pavel Pavlas

Školní jídelna v Příbrami II. vaří z biopotravin teprve od září. Žáci obědy hodnotí různě. Jedněm chutná, jiným zas méně.

„Někdy je to dobrý, ale někdy se to nedá. Je to takový bez ničeho, bez chuti, takový obyčejný,“ říká Jakub Drašnar ze druhého stupně.

Jenže názor na oběd z biopotravin ovlivnit i to, že žáci o něm ví z jídelníčku a že ho vůbec nejedí. Alespoň si to myslí jedna z učitelek Věra Kroftová: „Třeba maso nejedí, rovnou ho odnesou, a pak právě řeknou, že jim to nechutná.“

Opačný názor má ředitelka této školní jídelny Terezie Hofmanová, podle které žákům jídla chutnají. Jí samotnou ale spíše zajímá cena, za níž musí jeden oběd uvařit. Že by vařila jen z biopotravin, si neumí představit. Bylo by to pro rodiče příliš drahé.

Ministerstvo zemědělství dalo na projekt 6,5 milionu

Obědy zatím ředitelka zdražovat nemusela, protože biopotraviny jsou součástí jídel jen z deseti procent. „Je to dost náročné se v tomhle pohybovat, ale chtěla bych to takhle dál, abychom zdražovat nemuseli,“ dodává Hofmanová.

To, že jsou biopotraviny drahé, si uvědomuje i ministr zemědělství Ivan Fuksa. Podle něj kvalita něco stojí. „Doufám, že se shodneme na tom, že nebude očekávat, že kvalitní potravina, která není plná chemikálií, bude za stejnou cenu jako z velkovýroby,“ říká ministr.

Dotovat producenty biopotravin ale stát odmítá. „Jakákoliv dotace, která by měla směřovat ke snížení ceny, je netržní a nesmyslná,“ podotkl Fuksa.

I tak dalo ministerstvo zemědělství na rozjezd a fungování projektu Bioškoly šest a půl milionu korun.

Martin Hromádka, Pavel Pavlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme