Za kauzu ’pět na stole v českých‘ padl podmíněný trest

V pořadí už třetí rozsudek si u pražského městského soudu vyslechl někdejší tajemník českých premiérů Zdeněk Doležel. Zatímco v minulosti ho soud už dvakrát obžaloby zprostil, při dnešním vyhlášení verdiktu zaznělo vinen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Doležel

Zdeněk Doležel | Zdroj: ČTK

Trestní senát v novém složení Doležela odsoudil za přijímání úplatku na dva roky, s podmíněným odkladem na pět let. Soud neuvěřil verzi obhajoby, že známě sousloví „pět na stole v českých“ znamenalo v kódované řeči účast premiéra na jednání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ 'pět na stole v českých' sleduje zpravodaj Martin Drtina

Rozsudek je podle starého trestního zákona, pokud by se čin stal letos, hrozil by Doleželovi podle nového trestního zákoníku trest pět až deset let vězení.

Doležel ale vinu od počátku popírá. „Jsem naprosto nevinný, musím se zorientovat ve sdělení, které jsem dneska slyšel. Neumím si ho přeložit.“

Doležel si měl o pětimilionový úplatek říct před pěti lety v souvislosti s privatizací chemického holdingu Unipetrol. Úplatek požadoval po polském lobbistovi Jacku Spyrovi za to, že v privatizaci zvýhodní společnost Seta Investments, za kterou Spyra lobboval.

Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupkyně i Doležel si ponechali lhůtu pro případné odvolání. Je tak docela pravděpodobné, že se kauzou bude už potřetí zabývat vrchní soud v Praze.

Igor Maňour, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme