Cizinci pracující v České republice dávají přednost podnikání

V České republice žije nejvíc Ukrajinců, následují Slováci a Vietnamci. Vyplývá to ze studie statistického úřadu, která ukazuje, že za posledních 5 let stoupl počet cizinců v Česku téměř o 169 tisíc. Hlavním důvodem pro trvalý pobyt cizinců u nás jsou pracovní příležitosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Je tu jedna z největších vietnamských komunit v České republice.

Je tu jedna z největších vietnamských komunit v České republice. | Foto: Tomáš Adamec

V České republice se za posledních pět let téměř zdvojnásobil počet cizinců! Podle údajů statistického úřadu jich tu v roce 2009 žilo 435 tisíc. Aktuálně to vypadá tak, že na stovku obyvatel Česka připadají čtyři cizinci. Tato čísla se navíc týkají jen těch, kteří jsou v ČR legálně.

Česko tak má mezi postkomunistickými zeměmi první místo co do počtu cizinců. Zatímco u nás tvoří cizinci 4,5 procenta populace, v sousedním Slovensku je to jedno procento, v Polsku je to pouhá desetina procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hana Bardoňová a Eva Dohnalová mluví o práci cizinců v ČEsku ve Světě o druhé.mp3

Podle Hany Bardoňové z Českého statistického úřadu je Česko pro cizince ekonomicky atraktivní. „Většina cizinců přichází do České republiky za prací. Nejvíc jich přišlo do roku 2008.“

Nejvíc cizinců si jako místo pro trvalý pobyt vybírá Prahu, Středočeský a Moravskoslezský kraj. Například Vietnamci se ale ve velké míře usazují v Karlovarském kraji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Daniel Chytil vysvětluje, proč stále víc cizinců v ČR podniká.mp3

Které národnosti u nás žijí nejčastěji a proč, říká autorka studie ČSÚ Hana Bardoňová. „Stále se jedná o státní občanství Ukrajina, Slovensko, Vietnam. Stále se jedná o ekonomickou migraci, respektive ekonomický účel pobytu. Cizinci pracují jako zaměstnanci i jako živnostníci.“

K dalším zastoupeným zemím patří Rusko, Polsko a Německo. Nejvíce cizinců pracuje ve zpracovatelském průmyslu a ve stavebnictví.

Věkový průměr cizinců žijících v Česku je 35 let. Ze studie také vyplývá, že ubývá zaměstnaných cizinců, naopak stoupá počet těch, kteří podnikají.

„Lze to vysvětlit hospodářskou krizí. Lidé, kteří měli povolení k zaměstnání a op místo přišli, si vyřídili živnostenské oprávnění a působí tady dál,“ vysvětluje Daniel Chytil ze statistického úřadu.

Spolu s nárůstem počtu cizinců přibývá i dětí, které se u nás cizincům narodí. Loni jich bylo přes tři tisíce.

Cizincům pomáhají nevládní organizace

Eva Dohnalová z Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty se domnívá, že důsledkem ekonomické krize v poslední době naopak ubývá cizinců. Ve své praxi se setkává zejména s migranty, které krize postihla negativně.

Jedná se o cizince, kteří měli domluvenou práci, kvůli krizi o ni přišli, a teď žijí na ulici. Buď nemají prostředky, aby se vrátili domů, nebo stále doufají, že zde najdou štěstí.

„V současnosti máme evidovaných skoro 300 klientů, kteří mají problém. 60 procent naší klientely přichází s tím, že mají nevyplacené mzdy, nemají smlouvy, jsou nuceni pracovat přes čas, nejsou hlášeni na Správě sociálního zabezpečení,“ popisuje složitost situace Dohnalová.

Pokud začnou cizinci kritizovat zaměstnavatele, hrozí jim, že o práci přijdou a tím pádem ztratí účel pobytu.

„Někdy se nám se zaměstnavateli daří komunikovat. Když za cizinci stojí nevládní organizace, občas se zaměstnavatel zalekne,“ říká Dohnalová.

Od nového roku by měla vstoupit v platnost novela zákona o pobytu cizinců. Podle Evy Dohnalové s počty cizinců zahýbe.

„Bude se kontrolovat, jakým způsobem zde cizinci podnikají a jaké mají příjmy. S jejich počtem to může docela zamávat,“ dodává Eva Dohnalová z Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty.

V novém roce budou muset cizinci navíc podávat žádost o povolení k pobytu osobně. Toto opatření by mělo zabránit tomu, aby cizinci platili za získání povolení zprostředkovatelům.

Jan Herget, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme