STEM: Většina Čechů považuje Romy za nepřizpůsobivé

Přibližně čtyři z pěti Čechů vnímají Romy jako nepřizpůsobivou skupinu obyvatel. Vyplývá to z výzkumu agentury STEM, který si nechalo zpracovat ministerstvo vnitra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

panelové sídliště

panelové sídliště | Foto: Jan Rosenauer

90 procent dotázaných navíc vychází z vlastní zkušenosti. Lidé s Romy podle výzkumu nejčastěji spojují nepřizpůsobivost, kriminalitu nebo zneužívání dávek. Volit ultrapravici je ochotno 8 procent Čechů.

Vykopnout dveře k diskusi

Ministr vnitra Radek John tato čísla považuje za děsivá. Odstartovat by se podle něj měla veřejná diskuse o problému. John nicméně současně dodal, co to teď bude znamenat například přímo pro policii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministra Johna výsledku průzkumu znepokojily

„Pro policii to znamená naopak práci v romských komunitách a ‚systém padni komu padni,‘ vymahatelnost práva. Všude. Ať je to sídliště bohatých nebo chudých nebo menšin nebo většin. A to bude naše role!“

„Nejdůležitější je vykopnout dveře k veřejné diskusi a pojmenovat si věci, které jsme se báli pojmenovat. Ukolébali jsme se tím, že boj proti extremismu byl v posledních dvou letech úspěšný, podařilo se dostat z ulic demonstrace, ale podhoubí je děsivé,“ posteskl si John.

Odtažitost i k muslimům

Většina respondentů při odpovědích vycházela z vlastní z vlastní zkušenosti. O něco méně odtažití jsou Češi podle výzkumu například také k muslimům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nad výsledky se zamyslel i ředitel agentury STEM Jan Hartl

Podle ředitele agentury STEM Jana Hartla je ale mezi těmito skupinami významný rozdíl právě v tom, že u Romů se lidé odkazují na vlastní zkušenost, kterou s muslimy většinou nemají:

„90 procent lidí v případě romské menšiny říká – ať už je to pravda, nebo ne, že vycházejí ze zkušenosti vlastní, či zkušenosti svých blízkých. A i kdyby toto byl předsudek a nebyla to pravda, tak je to přeci jen něco jiného, závažnějšího, což bude obtížnější nějakým způsobem měnit a ovlivňovat,“ poznamenal Hartl.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme