Senát schválil zrušení státních maturit. Projekt je prý nefunkční

Senátoři schválili zrušení státních maturit. Pokud ho podpoří i vláda a Poslanecká sněmovna, nebudou studenti příští rok státní maturitu skládat. Návrh předložil senátor za ČSSD Marcel Chládek, podle kterého je projekt předražený, administrativně náročný a nefunkční.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti

Studenti | Foto: Tomáš Adamec

Pokud začnou státní maturity fungovat podle představ ministerstva školství, sníží podle Chládka úroveň středních škol na minimum.

„Otázky jsou zavádějící, je tam možno více odpovědí. Osobně si myslím, že tato státní maturita, pokud se spustí, tak stáhne naopak kvalitu středního školství dolů. Myslím si to právě proto, že některé otázky jsou velmi triviální. Ověřují znalosti ne z deváté, ale dokonce ze sedmé třídy základní školy,“ řekl Marcel Chládek.

Naopak senátor za ODS Petr Bratský státní maturity hájil. Senátu pak přečetl expertní analýzu, která upozorňovala na všechny komplikace, které by zrušení státních maturit přineslo.

Ministerstvo školství provedlo na podzim generální zkoušku na státní maturity. Generálka objevila chyby a nedostatky, organizátoři proto chystají několik opatření. Pro zadavatele a hodnotitele se chystají další školení, zjednoduší se také záznamový arch.

Úpravy se mají dotknout i terminálů na školách, pomocí nichž se výsledky testů digitalizují a posílají k centrálnímu vyhodnocení.

Středoškoláci už museli k nové podobě maturity v polovině listopadu odevzdat řediteli školu přihlášku. Návrhem státních maturit by se teď měla zabývat vláda a Poslanecká sněmovna.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme