Dráhy mění od neděle jízdní řády. A ruší provoz na několika tratích

Z Prahy do Bratislavy můžete jet od zítřka opět Pendolinem. Se zavedením nového jízdního řádu totiž znovu vyjede tento vlak pod názvem Slovenská strela a spojí obě hlavní města za rekordní 3 a tři čtvrtě hodiny. Nový jízdní řád přináší ale i řadu dalších změn, například v tarifech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy představily moderní motorový vůz Regio-Shuttle RS1

České dráhy představily moderní motorový vůz Regio-Shuttle RS1 | Foto: Tomáš Adamec

Víkendový SONE +, který s oblibou využívaly třeba rodiny s dětmi podraží v základní verzi o 100 korun, bude ale platit i o svátcích. Cestující budou mít na výběr, jestli zvolí regionální a nebo celorepublikovou variantu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změny u Českých drah se zajímal Jan Herget.

„SONE + budete moci využívat u všech kategorií vlaků. To znamená, už ne jen u rychlíků a osobních, jako to bylo předtím u varianty za 150 korun, ale budete moct použít i Pendolino, pokud si dokoupíte povinnou místenku. To znamená, že pokud budete chtít z místa A do místa B, budete moci použít větší počet spojů a budete se tam moct dostat rychleji,“ upřesnil náměstek pro obchod a marketing Miroslav Šebeňa.

Pro zákazníky s In-kartou přibude možnost padesátiprocentní slevy - za paušál 2990 korun. Objeví se také nové aplikace, u kterých bude obsah jasný už podle názvu. Například IN senior nebo IN business.

Co už potěší míň, je snížení slevy u zpáteční jízdenky z deseti na pět procent a také zvýšení poplatku za koupi jízdenky přímo ve vlaku. Za tu zaplatíme 40 korun. Co se týče provozu, vyjede na koleje asi o jedno procento vlaků méně, než letos.

Konec provozu na 5 tratích

„Bohužel nebude v příštím roce spojení lůžkem do Curychu přes České Budějovice. To je z důvodu konání výluk na jihočeském koridoru. Na druhé straně se nám podařilo opět aktivovat vlak SuperCity Slovenská strela do jednotek Pendolino, takže máme opět po čase nejrychlejší spojení Prahy s Bratislavou za tři a tři čtvrtě hodiny,“ přiblížil náměstek českých drah pro osobní dopravu Antonín Blažek.

České dráhy představily moderní motorový vůz Regio-Shuttle RS1 | Foto: Tomáš Adamec

Dále ubudou také rychlíky mezi Prahou a Hradcem Králové a nepojede ani mezinárodní vlak Matthias Braun z Prahy přes jižní Čechy do Salzburku. Ve směru na Moravu naopak dráhy vypraví víc rychlíků o víkendech a o svátcích. Například z Prahy do Zlína vyjede expres až ve čtvrt na osm večer.

Špatnou zprávou pro regiony je zrušení provozu na pěti tratích. „Celkem se zastaví provoz na pěti dalších tratích. To znamená, že regionální krajské úřady neobjednaly osobní dopravu,“ vysvětlil Antonín Blažek.

Jedná se o trať Dívčice-Netolice v Jihočeském kraji, Chrudim město-Heřmanův Městec v Pardubickém kraji, Litovel předměstí-Mladeč v Olomouckém kraji, Vidnava-Velká Kraš v Olomouckém kraji a Moravské Budějovice-Jemnice v kraji Vysočina.

A jedna dobrá zpráva na závěr. České dráhy zavádějí garanci náhradní přepravy při ujetí posledního přípoje. To znamená, že když vám vlak ujede, nemusíte nocovat v čekárně, ale dráhy vám buď zajistí odvoz třeba autobusem a nebo vám zpětně proplatí taxi.

Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme