Ministr Drobil provedl čistku ve Státním fondu životního prostředí

Ministr životního prostředí Pavel Drobil dnes odvolal šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, který ve funkci strávil čtyři měsíce. První náměstek fondu Dušan Fibingr pak byl poslán na nucenou dovolenou. Důvodem je podle Mladé fronty Dnes korupční skandál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Drobil, bývalý ministr životního prostředí

Pavel Drobil, bývalý ministr životního prostředí | Foto: Marián Vojtek

„Dnes jsem odvolal z funkce ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka a zároveň jsem uložil náměstkovi ředitele Státního fondu životního prostředí Dušanu Fibingrovi, aby nastoupil na dovolenou. S okamžitou platností jsem ukončil poradenskou smlouvu s Martinem Knetigem,“ řekl Pavel Drobil.

Podle něj propukla ve vedení fondu personální válka, při níž se jeho podřízení navzájem nahrávali skrytými mikrofony.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci ve Státním fondu životního prostředí v pořadu Stalos e ndes na Radiožurnálu.mp3

„V rámci této války pořizují dokonce nahrávky skrytými mikrofony z jednání se mnou a snaží se takto pořízené záznamy využít ve svůj prospěch. Navíc místo toho, aby řešili tento problém se mnou jako se svým nadřízeným, předávají takto pořízené nahrávky sdělovacím prostředkům, což do budoucna komplikuje věci objektivně vyšetřit,“ doplnil Drobil.

Finanční poradce Martin Knetig podle Mladé fronty Dnes přesvědčoval šéfa fondu Michálka, aby ovlivnil některá výběrová řízení ve prospěch vybraných firem. Knetig to zdůvodňoval tím, že je potřeba vytvořit finanční fond pro podporu další politické kariéry ministra Drobila. Ředitel fondu Michálek si Knetigovu řeč nahrával a poté, co s ní seznámil ministra, byl z funkce odvolán.

Redaktor Mladé fronty Dnes Janek Kroupa ve vysílání Radiožurnálu řekl, že skutečně nejde o žádnou personální válku. „Tam se prostě jeden zaměstnanec postavil příkazu tunelovat fond. Obstaral si důkazy, že se to opravdu připravuje,“ řekl.

Vedením fondu ministr dočasně pověřil jeho bývalou šéfku Radku Bučilovou. Nová ředitelka má do týdne vypracovat zprávu o situaci ve fondu životního prostředí a připravit forenzní audit.

Jakub Šídlo, Jan Richter, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme