Praha by ráda viděla Slovanskou epopej v depozitáři nebo vystavenou

Slovanská epopej, která před několika měsíci plnila přední stránky novin, stále zůstává v Moravském Krumlově. Pět obřích pláten Muchova slavného díla je svinuto a připraveno k převozu do hlavního města. Jestli k němu ale opravdu dojde a kdy, není jisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muchova Slovanská epopej

Muchova Slovanská epopej | Foto: Tomáš Berger

Zástupci Krumlova oznámili, že vyhoví žádosti Galerie hlavního města Prahy a umožní jednomu z restaurátorů, aby posoudil, v jakém stavu jsou srolované obrazy.

Podle starosty Moravského Krumlova Tomáše Třetiny je možné epopej znovu instalovat v Rytířském sále krumlovského zámku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Slovanské epopeji mluvil v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka.mp3

„Uvítali bychom, kdyby bylo možné realizovat výstavu Slovanské epopeje ve Veletržním paláci v příštím roce,“ uvedl ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka.

Dodal, že se domnívá, že v zimním období není klima v krumlovském zámku pro obrazy vhodné. Proto by byl velmi rád, aby byla svinutá plátna co nejdříve přemístěna z Moravského Krumlova do Prahy do depozitních prostor. Galerie hlavního města Prahy zvažuje i možnost nalezení výstavních prostor, kde by bylo možné rozvinout Slovanskou epopej přes zimu.

„Nesvinutá plátna již svinovat v průběhu zimních měsíců nebudeme. V současné době, kdy se teploty na zámku pohybují okolo nuly, si myslím, že to není vhodný postup,“ řekl Milan Bufka.

Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme