Mrazy poškozují vodoměry, lidé však na prevenci nedbají

Přestože zima teprve začíná, vodohospodáři už začínají evidovat škody na vodoměrech vzniklé vinou mrazů. Každý rok přitom zimou nabádají, aby si lidé vodoměry proti mrazu zajistili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontrola vodoměru

Kontrola vodoměru | Foto: Miroslav Tichák

Vždy se však najde dost lidí, kteří podobné varování vezmou na lehkou váhu. „Evidujeme teď čtyři desítky vodoměrů, což je poměrně vysoké, číslo,“ říká Jitka Kramářová z vodohospodářského podniku, který na jihu a západě Čech zajišťuje zásobování vodou pro téměř 540 tisíc obyvatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč bychom si měli dávat pozor na zamrzlé vodoměry, vysvětluje Jitka Kramářová

Podle jejích slov přitom stačí udělat málo. „Nezapomenout na to, že mám-li vodoměr umístěn ve sklepě, nemohu nechat otevřené okénko, protože i teplota kolem nuly stačí k tomu, aby došlo k poškození. Když jsou teď teploty v noci kolem mínus deseti, je to jen otázkou chviličky,“ upozorňuje.

Zároveň doporučuje obalit vodoměr nepromrzajícím materiálem, nejlépe polystyrénem. Člověk tak ušetří více než tisícovku, kterou by jinak dal za výměnu prasklého vodoměru.

Ivan Mls, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme