Vláda by měla dostat nový plán boje proti domácímu násilí

Problematiku domácího násilí budou dnes řešit poradce premiéra Petra Nečase Roman Joch a členové výboru pro prevenci domácího násilí rady vlády. Národní akční plán boje proti domácímu násilí vláda v listopadu odložila. Na schůzce se má rozhodnou jak dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domácí násilí

Domácí násilí | Foto: www.stopnasili.cz

Předseda Občanského institutu a premiérův poradce Roman Joch byl zatím k návrhům Národního akčního plánu boje proti domácímu násilí poměrně kritický.
Návrh byl podle něj velmi obecný.

„Nedefinoval domácí násilí, neuváděl statistiku, zda se situace zlepšuje nebo zhoršuje, neobsahoval finanční náklady přijetí akčního plánu. Nový návrh by měl být kvalitnější, podrobnější, aby ho vláda mohla schválit,“ uvedl Joch.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problematice domácího násilí mluvili předseda Občanského institutu a poradce premiéra Petra Nečase Roman Joch a místopředsedkyně občanského sdružení Rosa Zdena Prokopová

Jako jedno z řešení vidí Joch podporu manželské rodiny. „Sociologické studie jak z USA, tak ze západní Evropy ukazují, že stabilní manželská rodina není zdrojem společenských patologií, ale spíše jejich prevencí. Jeden z důrazů prevence by proto mohl být v podobě výchovy dospívajících k odpovědnému manželství a rodičovství,“ řekl poradce premiéra.

Místopředsedkyně občanského sdružení Rosa Zdena Prokopová, která se dlouhodobě zabývá problematikou domácího násilí s ním nesouhlasí. Jde podle ní o mýty a neznalost této problematiky. Sdružení Rosa si vede pravidelné statistiky a k domácímu násilí podle nich u nás dochází jak v manželství, tak ve volných svazcích.

„Například za loňský rok i za rok 2008 docházelo k domácímu násilí ve více než 58 procentech právě v manželství. V soužití druh a družka to bylo 13 procent a u svobodných žen jsme zaznamenali 4 procenta. Podobné to bylo i v předchozích letech,“ tvrdí Zdena Prokopová.

Důležitá je podle ní hlavně prevence a spolupráce všech složek, které přijdou do styku s oběťmi domácího násilí.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme