Lidé mají poslední možnost vyměnit si řidičáky. Pak už mohou platit pokutu

Lidé mají poslední možnost vyměnit si řidičský průkaz bez hrozby sankcí. Právě dnešek je totiž pro řadu radnic posledním úředním dnem. Někde ale bude otevřeno i na Silvestra. Například v Brně přitom zbývá vyměnit ještě asi třináct tisíc řidičských průkazů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řidičský průkaz - ilustr. foto

Řidičský průkaz - ilustr. foto | Foto: Ondřej Jánoška

Pokud ale řidiči na úřad dorazí dnes anebo zítra, nové doklady dostanou až po Novém roce. „Zákon stanovuje maximální lhůtu pro vydání nového řidičského průkazu v délce dvaceti dnů od podání žádosti. Čili v každém případě tento občan, který se dostaví na Silvestra, nebude mít s novým rokem platný řidičský průkaz,“ řekla Soňa Haluzová z brněnského magistrátu.

Lidé ale mohou také požádat o vydání řidičského průkazu v takzvané zkrácené lhůtě do pěti pracovních dnů. „Nicméně tam je vyžadován správní poplatek ve výše pěti set korun,“ upřesnila Haluzová.

Výměna se týká řidičských průkazů vydaných do konce roku 2000. Pokud řidič přijde s žádostí o výměnu starého průkazu až v lednu, může mu úředník udělit pokutu až 30 tisíc korun jen za to, že vlastní neplatný průkaz.

Michal Záboj, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme