Smog v severních Čechách zhoustl až na osminásobek limitu

Česko dál trápí špatné ovzduší, smog znečistil vzduch hlavně na severu země a téměř ve všech velkých městech. Okamžitá koncentrace prachu na nejhůře postiženém Teplicku překročila limit až osminásobně. Výrazné zlepšení se čeká až na Nový rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatímco na vrcholcích Krušných hor panuje slunečné počasí, města dusí smog

Zatímco na vrcholcích Krušných hor panuje slunečné počasí, města dusí smog | Zdroj: ČTK

Kvůli zhoršenému ovzduší byl v Ústeckém kraji už včera večer vyhlášen stav regulace, který omezuje největší znečišťovatele. Přes noc smog v Podkrušnohorské pánvi ještě zhoustl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Ústeckém kraji sleduje reportérka Veronika Kindlová

Region sužuje především koncentrace "hrubého prachu" PM10, pro nějž je povolen denní limit 50 mikrogramů na metr krychlový. Tuto hodnotu dnes ráno nesplňuje kvůli vysokému tlaku a teplotní inverzi žádné velké město v severních Čechách.

Denní průměr v Teplicích v 7:00 dosáhl 212 mikrogramů a ještě větší byl v sousední Krupce. Okamžité koncentrace v obou místech dokonce ráno překročily hodnotu 400 mikrogramů. Nejvíc v Krupce, kde dosáhly dokonce 477 mikrogramů.

Špatná situace má podle meteorologů trvat až do neděle. „První zlepšení koncentrací očekáváme v dnešních odpoledních hodinách, kdy by mělo dojít k jejich poklesu, ale ne úplnému. Výraznější zlepšení očekáváme zítra v odpoledních hodinách, kdy by koncentrace měly klesnout na obvyklé úrovně,“ řekl Radiožurnálu Martin Novák z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Nad imisním limitem zůstávají koncentrace polétavého prachu i na většině měřících stanic v Moravskoslezském kraji. Vítr sice dnes přinesl mírní zlepšení rozptylových podmínek, na Třinecku však i nadále platí signál upozornění na možnost vzniku smogové situace.

Nejhorší ovzduší je momentálně ve Frýdku-Místku. Dlouhodobé koncentrace polétavého prachu se tam pohybují kolem 115 mikrogramů na metr krychlový, což je více než dvojnásobek limitu. Špatně se může dýchat také lidem v Praze, Plzni či některých částech Brna.

Martin Hromádka, Veronika Kindlová, Ivan Sekanina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme