Některé ženy se schválně snaží porodit do konce roku. Kvůli porodnému

Každý rok nastává touto dobou pomyslný souboj porodnic o to, která jako první přivítá na svět prvního novorozence roku. Tentokrát by to mohlo být trochu jinak. Teoreticky by se mohlo spíše soupeřit o to, kolik jich to stihne ještě před půlnocí. Zítřkem se totiž radikálně zpřísňují podmínky pro vyplácení porodného.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První letošní Středočech se narodil v brandýské porodnici

První letošní Středočech se narodil v brandýské porodnici | Foto: Jana Huzilová

Primář gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Petr Dzvinčuk potvrzuje, že v posledních dvou týdnech se objevily případy žen, které se snažily z tohoto důvodu porod urychlit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli změnám v porodném se některé ženy schválně snaží porodit dřív. Ve vysílání Radiožurnálu to potvrdil i olomoucký lékař Petr Dzvinčuk

„Ne, že by přišly přímo se žádostí, že by chtěly porodit dříve, spíše se nechaly dovézt sanitou s tím, že udávají odtok plodové vody nebo předčasné kontrakce, které jsme potom neobjevili. Po podrobnějším rozhovoru se pak u většiny z nich tato snaha projevila,“ řekl Dzvinčuk.

Jak zdůraznil, porod mohou lékaři urychlit pouze ze zdravotních důvodů, rozhodně ne kvůli změnám ve vyplácení porodného. „Pokud nebyl důvod porod vyvolávat, tak jsme je poslali domů,“ dodal primář.

Samotný závěr roku v olomoucké porodnici se ale podle něj nijak neliší od běžných dnů. „Snahy byly spíše v předchozích dnech, v posledních třech dnech jsem tady takovou rodičku nezaznamenal ani jednu a konkrétně dneska máme u nás jen jednu rodičku k porodu,“ uvedl Dzvinčuk.

Porodné jen pro rodiny s příjmem do 17 tisíc korun

Zatímco do teď dostala každá rodička bez rozdílu 13 tisíc korun, od 1. ledna už se tato dávka bude vyplácet jen rodinám s celkovými příjmy do 2,4násobku životního minima, což je necelých 17 tisíc korun čistého, a pouze na první dítě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Změny ve vyplácení porodného od ledna shrnuje redaktor Tomáš Medek

V případě neúplné rodiny, tedy například matky samoživitelky, pak nesmí příjem překročit částku 10.700 korun. Nově tedy bude nutné doložit úřadům příjmy rodiny. Ty se budou zjišťovat za předchozí čtvrtletí po narození dítěte.

„Celý proces zjišťování a prokazování příjmů je jako u sociálního příplatku nebo u příspěvku na bydlení. Formuláře na prokazování příjmů jsou k dispozici u úřadů práce i na našich webových stránkách,“ vysvětluje Michaela Kepková z ministerstva práce a sociálních věcí.

Díky škrtům v porodném stát ušetří ročně asi 1,5 miliardy korun. Podle ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše nová pravidla pro porodné nebudou mít na rodiny zásadní dopad.

„Změnu pocítíme prakticky všichni, co máme děti nebo se je chystáme mít. Jediný, kdo se tomu vyhne, jsou zkrátka chudší rodiny. Je to jednorázová dávka a není nijak zásadní pro příjem rodiny. Nepovažuji tento krok na nějak sociálně necitlivý,“ říká Bureš.

Viktorie Hošková, Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme