Lyžařská střediska se pomalu vyprazdňují

Konec vánočních prázdnin znamená každoročně velký nápor pro lyžařská střediska. Pokud míříte z hor, počítejte proto s hustou dopravou. Naopak sjezdovky jsou dnes o poznání prázdnější, než byly v uplynulém týdnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na sjezdovce (ilustr. obr.)

Na sjezdovce (ilustr. obr.) | Foto: Radana Schaeferová

„V Peci pod Sněžkou teď momentálně dochází k velké mu střídání. Vánoční a silvestrovští návštěvníci odjíždí, od pondělka nastupují školy, takže nejsou naprosto žádné fronty. Přírodní sněhové podmínky jsou perfektní, protože je – 5°C. Parkoviště se pomalu vyprazdňuje a příjezd do Pece je bez problémů,“ potvrzuje ředitel lyžařského areálu František Vambera.

Desítky sjezdovek a stovky kilometrů běžeckých tratí nabízí lyžařům také Šumava. Zvlášť ve velkých areálech ale musíte počítat s frontami u lanovek. Díky končícím prázdninám jsou ale menší, než v minulých dnech. Slušné lyžování bez čekání na vlek nabízejí i menší střediska.

„Sněhové podmínky tu jsou úžasné. Máme tady 50 až 60 centimetrů technického sněhu a 25 centimetrů přírodního. Parkoviště máme prázdné a fronty v našem areálu jsou minimální. Když se nějaké fronty vyskytnou, tak to jde rychle. Areál je vhodný hlavně pro rodiny s dětmi,“ dodává šéf skiareálu Libínské sedlo Petr Ludačka.

Kvalitní lyžování ale nenabízejí jenom Krkonoše nebo Jeseníky, dobré podmínky jsou třeba i na Vysočině. Jezdí tam všechny vleky.

„Sjezdovky jsou dostatečně zasněžené, myslím všechny na Vysočině. Trošku nám na vánoce uškodila obleva, která přišla, a déšť. Obleva trochu změnila strukturu sněhu, který je ledovatý. Poté ale napadlo pár centimetrů prašanu, takže dneska už je lyžování zase vynikající,“ hodnotí kvalitu sněhu Karel Klapač, šéf areálu na Hanusově kopci v Novém Městě na Moravě.

David Burda, Libor Procházka, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme