Školáci a předškoláci spolu usednou do lavic. Dosud nemohli

Třetina základních škol v Česku jsou takzvané malotřídky. Jejich školní družiny navštěvuje jen několik dětí před i po vyučování. A to se nevyplatí. Ministerstvo školství jim proto brzy umožní sloučit děti ze školky s žáky z družiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školní příprava. Ilustrační foto.

Školní příprava. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

To si na rok a půl vyzkoušela už například Základní a mateřská škola Vítkov. Kromě toho, že vedení ušetřilo peníze, sloučení školky a družiny ocenili rodiče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Kláry Bílé o slučování dětí z mateřských a základních škol

Ukázalo se, že společná činnost přináší výhody všem, říká ředitelka školy Marie Pilařová:

„Děti se lépe adaptovaly, protože většina z nich měla sourozence v základní škole a bylo to pro ně výhodné i z tohoto hlediska. Byly klidnější a měly tam oporu. Bylo to výhodné jak pro menší, tak pro starší děti. Pro menší děti to bylo i z důvodu sociálního učení určitě přínosné.“

Stejné závěry přináší i Výzkumný ústav pedagogický, který tento experiment po tři roky sledoval. Podle Kateřiny Smolíkové z ústavu by se ale spojení školky a družiny mělo týkat jen malotřídních škol.

„Tento problém ve velkých školách nemůže nastat. Dětí je tam hodně a nemůže se stát jako v malé vesnici, že autobus jede ve čtyři a dítě tam od půl třetí zbude samo,“ doplnila Smolíková.

Školy změnu vítají

Škola, která chce sloučit děti z družiny s těmi ve školce, musí splňovat například to, že družina i školka jsou ve stejné budově. Nesmí překročit ani maximální kapacitu 28 dětí ve školce. Ministerstvo podpoří legislativní změnu u jakékoli základní školy, pokud bude tyto podmínky splňovat.

K novelizaci zákona v tomto směru se přiklání i ředitelka Marie Šulcová, která vede Základní a mateřskou školu v Nové vsi nad Nisou.

„Samozřejmě nám to ušetřilo i nějaké malé finanční prostředky. Ano, my bychom byli pro a moc by nám to pomohlo, kdyby šlo propojit činnost mateřské školy a školní družiny,“ potvrzuje Šulcová.

Martin Hromádka, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme