Po novém roce přichází do fitness center stále více lidí

Návštěvnost fitness center se s příchodem nového roku zvyšuje. V průměru chce zhubnout nebo naopak nabrat svaly o čtyřicet procent více lidí než během roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fitness

Fitness | Foto: Fotobanka stock.xchng

Možná o pravidelném cvičení, posilování nebo plavání také uvažujete, ale nevíte, které fitness centrum si vybrat. Přihlásit se můžete do velké posilovny, kde najdete veškeré služby pod jednou střechou, stejně jako do malé, kde mívají ke sportu osobnější vztah.

Přehrát

00:00 / 00:00

Květa Moravcová zjišťovala, jak vybrat správného trenéra pro cvičení ve fitness centrech.

Podle Martina Jebase ze serveru Ronnie.cz, zaměřeného na kulturistiku a životní styl, je jedním z měřítek výběru posilovny trenér.

„Kvalitní trenér na prvním setkání musí udělat to, že si klientem sedne a třeba až padesát minut si s ním povídá o tom, jakým sportům se věnoval v minulosti, jaké má, nebo nemá zdravotní problémy, o tom, čeho chce vlastně dosáhnout,“ řekl Jebas.

Následně musí podle něj trenér udělat rozbor klienta. „To znamená někde v ústraní si ho svléknout do spodního prádla a podívat se, které svaly má oslabené, které zkrácené, které uvolněné. A podle toho potom doporučí, co může, musí, co naopak nesmí v žádném případě cvičit,“ vysvětlil Jebas.

Klíčová je motivace

Role trenéra je důležitá i podle Patrika, který nedávno shodil deset kilo a dnes nabírá svalovou hmotu. „Najít si správného trenéra je důležité. Kluci a holky to dneska umějí. Za nízkou částku jsou schopni připravit cvičební plány tak, aby to lidi bavilo. Co jsou schopni poznat, co jsou zač. Můžou si je vyposlechnout, co vlastně, kdo chce,“ svěřil se Patrik.

Klíčová je ale podle Patrika motivace. „Spoustě lidem se stane to, co mně se stalo několikrát. Koupí si permici do fitka, nejlépe tak aspoň na půl roku, a budu chodit cvičit. A za tři dny ho to nebaví. Ti, co mají hodně silnou vůli chodí čtrnáct dní, ale po čtrnácti dnech, věřím tomu, že to vzdají. Tohle asi není cesta. Je třeba si říci, proč to chci dělat, protože samotný motiv, že chci snížit váhu, o ničem moc nesvědčí.“

Ti, kteří svou motivaci udržovat se fit už našli, běhají nejčastěji na pásech. Ženy chodí hlavně na lekce dynamických tanců. „Chodí se hodně do kardiozón. Dámy velice využívají oblíbené skupinové lekce. Asi největším trendem dnešní doby je zumba, což je skupinové cvičení, dynamické latinsko-americké tance,“ řekl Štěpán Sokač z World Class Fitness Center.

Vybírat správnou posilovnu bychom měli také podle podmínek ve smlouvě, kterou podepisujeme hlavně ve větších fitness centrech. Často se totiž zavazujeme i k měsíčnímu placení stovek korun. Také bychom měli znát odpověď na otázku, jak se fitness centrum zachová, když nebudeme moci cvičit - třeba ze zdravotních důvodů.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme