Vláda řešila výpovědi lékařů. Heger jedná o protiopatřeních

Ministr zdravotnictví Leoš Heger informoval vládu o aktuální situaci a krizových plánech týkajících se odchodu více než tří a půl tisíce nemocničních lékařů kvůli nízkým platům. Akutní péče podle něho ohrožena není, ministerstvo chystá opatření proti odchodu lékařů do soukromé praxe i proti solidárním nemocnicím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leoš Heger

Leoš Heger | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Resort také snižuje čísla, která uvádějí odbory. Výpověď prý dalo tři tisíce sedm set sedmdesát dva lékařů. To je necelých devatenáct procent. Odboráři mluvili o čtvrtině.

Šéf resortu Heger chce vyjednat se zdravotními pojišťovnami, aby daly po prvním březnu méně peněz nemocnicím, odkud lékaři odejdou. Polepšit by si naopak měly ty, které se o zbylé pacienty postarají. Podle předsedy Lékařského odborového klubu Martina Engela je to zastrašování:

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Lenky Jansové informuje o zprávě ministra zdravotnictví projednávané ve vládě

„Vyhrožovat tím, že nemocnice díky naší podpoře přijdou o peníze a budou zavřené, jsou irelevantní a kraje za své nemocnice určitě bojovat budou. Ústy hejtmanů daly slib, že podpora naší akce nebude důvod k zrušení nemocnic, pouze ekonomická analýza.“

Kdyby lékaře napadlo založit si soukromou ordinaci, nebude to mít podle ministra jednoduché. Pojišťovny prý také budou omezovat smlouvy:

„Teď obzvlášť bude na ně obrovský tlak. Spousta lékařů bude bez práce, pokud výpovědi podají, a někteří si představují, že dostanou smlouvy se zdravotními pojišťovnami jako soukromí lékaři.“

Vysočina: nemocnice zůstanou, celý provoz jen v Pelhřimově

O situaci se jednalo také na Vysočině, odkud chce odejít nejvíce lékařů. Všechny obory by od března jako jediná zajišťovala nemocnice v Pelhřimově.

„Žádná z nemocnic by nebyla uzavřená, všechny by udržely minimálně některé provozy a ambulantní péči. My jsme si plně vědomi vážnosti situace a je mi nesmírně líto, že dosud slibované jednání vedení ministerstva zdravotnictví a vlády neproběhlo,“ oznámil hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

Podle některých průzkumů se v souvislosti s výpověďmi doktorů bojí o život dvě pětiny lidí v Česku.

Lenka Jansová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme