Anonymní majitelé akcií budou mít opět přístup k veřejným zakázkám

O veřejné zakázky se pravděpodobně budou moci v dohledné době znovu ucházet firmy s anonymními akciemi. Sněmovnou prošla novela zákona o veřejných zakázkách. Ta pravděpodobně změní zákon, který od poloviny září znemožnil účast v tendrech firmám, u kterých není jasné, komu patří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeroným Tejc (ČSSD)

Jeroným Tejc (ČSSD) | Foto: www.tejc.cz

Jenže akcie na majitele má i spousta velkých společností, včetně těch, u kterých se vlastník dohledat dá. Podle některých názorů dokonce hrozily České republice kvůli kontroverznímu zákonu soudy a mezinárodní žaloby.

Přehrát

00:00 / 00:00

akcie.mp3

„V první řadě jsme vyloučili možnost, že bychom mohli být stíháni Evropskou komisí nebo mohla Česká republika čelit arbitrážím ze strany vyloučených společností tím, že jsme zabránili tomu, aby byly vyloučeny z veřejných zakázek společnosti, které mají vydané akcie na majitele. Na místo toho jsme do zákona dali požadavek, že každá akciová společnost, která se chce veřejných zakázek účastnit, musí předložit seznam svých akcionářů, kteří mají podíly větší než 10 procent,“ vysvětlila místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake.

Převážná část poslanců ČSSD se zdržela hlasování. „Nepodpořili jsme návrh poslankyní Věcí veřejných, aby pasáž, která byla přijata na konci volebního období a která zaručovala, že se nebudou moci ucházet anonymní společnosti o veřejné zakázky, byla vypuštěna bez náhrady. Jako strana, která nemá v poslanecké sněmovně většinu, jsme alespoň zablokovali zrychlené projednávání a vynutili jsme si jednání s koalicí. Myslím, že se podařilo nalézt dobrý kompromis, který byl nakonec zapracován. Ustanovení se nevypouštějí bez náhrady, ale je tam zachována transparentnost,“ uvedl stínový ministr vnitra, poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

„Podle mého názoru nehýbou firmou ti, kteří drží méně než deset procent akcií,“ dodává Tejc.

S tím nesouhlasí Iveta Jordanová z protikorupční organizace Růžový panter: „„Takovéto informace o akcionářích rozhodně nejsou dostatečné, předkladatelé zákona se bohužel dopustily zcela zbytečných, ale významných chyb. My se přikláníme k možnosti, aby anonymní akcie byly zrušeny, jako je tomu například v Belgii.“

Budou akcie na majitele zrušeny?

Podle vyjádření politiků by ke zrušení anonymních akcií skutečně mohlo v brzké době dojít.

Poslankyně Věcí veřejných Kristýna Kočí řekla Radiožurnálu, že by během několika měsíců měl vzniknout zákon, který by komplexně řešit problematiku zadávání veřejných zakázek. Podobně chce hlasovat i sociální demokracie.

„Rádi bychom zrušili akcie na majitele. Není totiž nic jednoduššího, než když společnost s transparentním vlastníkem zadá subdodávku nějaké firmě, která ale již má akcie na majitele a může být spojena například s politiky. I proto bychom rádi omezili subdodávky,“ vysvětluje Tejc možné změny.

„Je potřeba si uvědomit, že problematika korupce není jen zákon o veřejných zakázkách, který je sice velice důležitý, problematika korupce se ale musí řešit komplexně. Není možní vytrhávat z kontextu jednotlivé zákony a řešit je separátně bez souvislostí,“ dodává Jordanová.

Dnes přijatý návrh, který ještě musí projít senátem a získat podpis prezidenta začne platit dnem vyhlášení.

Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme