Arcibiskup a generál Picek navštívili vojáky v Afghánistánu

Přes šest stovek českých vojáků stráví vánoce na zahraničních misích. Naprostá většina, skoro 550 z nich, slouží na základnách v Afghánistánu. Na tradiční předvánoční cestu tam vyrazil letos náčelník generálního štábu Vlastimil Picek s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští průzkumníci v akci

Čeští průzkumníci v akci | Foto: 601. skupina speciálních sil

„Popřeji jim to, co se přeje, aby vánoce byly radostné a požehnané. Také je chci trošičku povzbudit, protože vánoce mají pokaždé krásu, i když člověku není zrovna do juchání,“ řekl ještě před kázáním arcibiskup Duka. V podobném duchu se nesl i proslov generála Picka a zdravice prezidenta, kterou vojákům přečetl.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Afghánistánu je i zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Bouda

Generál Picek navíc každému vojákovi přivezl drobný dárek. V něm bylo cukroví, kapesní nůž, maskovaná ledvinka, cd s koledami a protiepidemický balíček. Dárky ale posílají vojákům i jejich rodiny, buď vládním speciálem, nebo přes německou polní poštu.

Podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu Ondřeje Boudy je ale oslava vánoc pro vojáky trochu luxus. Všichni totiž mají úkol, který chtějí splnit. Ty pravé vánoce si proto užijí až po návratu domů. I přesto se ale na základnách chystají na přípravu štedrověčerní večeře, která se bude lišit podle možností jednotlivých základen.

Nezáleží totiž jen na české armádě ale především na americkém zásobování. Takže ze surovin, které budou k dispozici, se kuchaři pokusí co nejvíce přiblížit české klasice. Na lógarské základně Shank tak vojáci dostanou například sumce. Večeře tu navíc bude mít podobu rautu, protože na základně není prostor, kam by se všichni čeští vojáci vešli najednou.

Původně měl letět i premiér Nečas. Ten se ale omluvil kvůli domácí politické situaci. Nicméně slíbil, že svou návštěvu nezrušil, jen odsunul na později.

Ondřej Bouda, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme