Autor českého státního znaku heraldik Jiří Louda se dožívá 90 let

Dnes se dožívá devadesátých narozenin heraldik Jiří Louda, autor českého státního znaku, který patří k evropsky uznávaným osobnostem heraldiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Louda

Jiří Louda | Zdroj: ČTK

Za války Jiří Louda pracoval v anglickém College of Arms, což je úřad, který jménem panovníka uděluje lidem znaky. Ve Velké Británii má na znak právo každá ctihodná osoba.

„Tam jsem se seznámil s odbornou stránkou heraldiky, nejenom tou výtvarnou. Po válce se heraldika stala mým soukromým únikem, takovou vnitřní emigrací,“ říká Louda.

Přehrát

00:00 / 00:00

RRž RR Olomouc- J.Louda.mp3

Když bylo po listopadu 1989 potřeba vytvořit nové státní symboly, padla volba právě na Jiřího Loudu:

„Tehdejší znak byl paskvil. Bylo to nemožně uděláno jak po historické, tak i po výtvarné stránce.“

V lednu dostal Jiří Louda dopis od Václava Havla, který ještě nebyl prezidentem a požádal ho, zda-li by si mohli pohovořit o tom, jak by znak obnoveného státu měl vypadat.

„Dohodli jsme se pouze na podobě federálního znaku. A pan prezident nechtěl použít moravskou orlici, říkal, že sice po historické stránce to chápe, ale že by se mu to zdálo příliš přeplněné. Tak jsme to udělali jenom čtvrcené - českého lva se slovenským křížem,“ dodává Jiří Louda.

Radoslava Kvasničková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme