Česko je pod sněhem. Dopravní komplikace leckde trvají

Husté sněžení, které zasáhlo Česko včera odpoledne, postupně ustává. Během noci napadlo v průměru 10, místy až 20 centimetrů sněhu. Nejvíc sněžilo na jihu Plzeňska a na východě Středočeského kraje. Většina silnic je v současnosti průjezdná, komplikace ale jsou na příjezdech do Prahy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak je opožděn z důvodu nepříznivých povětrnostních podmínek na trati - hlásají reproduktory na nádražích po celé ČR. Vlaky nabírají zpoždění.

Vlak je opožděn z důvodu nepříznivých povětrnostních podmínek na trati - hlásají reproduktory na nádražích po celé ČR. Vlaky nabírají zpoždění. | Foto: Tomáš Adamec

Řada silnic i v České republice je jen obtížně sjízdná. Provoz komplikují hlavně kamiony. Na několika místech zablokovali například dálnici D5 u Plzně ve směru na Rozvadov. Stejný problém řeší i na D1. Zavřená je v toto chvíli i hlavní spojnice z Karlovarského do Ústeckého kraje.

Krizový štáb pražského dopravního podniku a Technické správy komunikací vyzývá obyvatele Prahy, aby využili k cestě do centra veřejnou dopravu. Některé tramvaje ale mají zpoždění kvůli zamrzlým výhybkám nebo kvůli nepojízdným autům na kolejích. Se sněhem v ulicích zápasí i městské autobusy. Okolo 9. hodiny nebyly průjezdné ulice Kbelská a Průmyslová. O hodinu později také stála Jižní spojka od křižovatky s Michelskou až po lanový most.

Železniční doprava má problémy hlavně na severu

Dnešní ranní vlaky mohou mít kvůli sněžení zpoždění až několik desítek minut. České dráhy zcela nebo na části trati zrušily 7 rychlíků. Většinou bez náhrady, protože náhradní autobusovou dopravu nelze kvůli sněhu na silnicích zavést. Zrušené jsou taky mnohé osobní vlaky na tratích z Prahy do Kralup, Českého Brodu a Berouna. České dráhy doporučují kontrolovat situaci na internetových stránkách www.cd.cz.

„Nejsložitější situace je na Liberecku, kde některé regionální vlaky nabírají až půlhodinová zpoždění. Komplikace mohou být ale i v dalších místech – hlavně tam, kde je velký provoz a pokud tam sněží,“ řekl ve vysílání Radiožurnálu mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Zpoždění nabírají i vlaky na Olomoucku a Přerovsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský

Mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla pak před desátou hodinou Radiožurnálu řekl, kde byla v tu chvíli situace nejhorší: „Jsou to úseky od včerejších večerních 18:45 hodin je uzavřena trať Nové Město pod Smrkem – Jindřichov pod Smrkem, kde do stromu najel motorový vlak. Pak je nepříjemná situace v Mladé Boleslavi, kde také došlo k vykolejení na přejezdu na hlavním nádraží.“

Dopravní situace na Vysočině se postupně uklidňuje. Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné. Silničáři jsou ale nadále v terénu s veškerou technikou.

Mimo provoz bylo až do páté hodiny ranní také letiště Praha Ruzyně. Zrušeno nebo odloženo bylo asi 40 letů. Po páté hodině letiště opět obnovilo provoz.

úklid sněhu | Foto: Marián Vojtek

Situace se může zhoršit na Nymbursku na Kolínsku, kde ještě stále sněží - jinde ve Středočeském kraje sněžení ustalo zhruba kolem půl třetí.

Cestáři bez odpočinku

Cestáři z Jeseníků mají za sebou náročnou noc. A neodpočinou si ani přes den. Stále odklízejí přívaly nového sněhu. Od včerejška ho tu napadlo až 15 cm. I teď hlásí sněhové přeháňky. A varují motoristy, aby byli maximálně opatrní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Souhrn informací o dopravní situaci připravila pro Sbět o desáté Rádia Česko D. Votýpková

Snížená viditelnost, kluzký povrch, čerstvý sníh na vozovce - noční jízda byla pro všechny motoristy velký hazard. Několik jich taky sjelo mimo vozovku. Řidiči kamionů, kteří se netroufli vyjet kopec, raději postávaly bokem a čekali, až projede sypač.

Provozu ale nepřekážely a nepřekáží podle našich informací ani teď. Bez sněhových řetězů se v těchto podmínkách neobejdou. Silnice jsou průjezdné,na chemicky udržovaných cestách zůstávají zbytky kaše, na ostatních 5cm ujetá vrstva sněhu krytá inertním posypem.

Vydatné sněžení zkomplikovalo sjízdnost i na jihu Čech. V kraji napadlo až 15 centimetrů sněhu. V mnoha kopcích, jako třeba u Rankova na Českobudějovicku, uvízly kamiony. Na Šumavu by řidiči neměli vyjíždět bez zimní výbavy, apelovali zaměstnanci krajské Správy a údržby silnic.

Problémy se sněhovou kalamitou má celá Evropa. Největší potíže na silnicích jsou v Anglii, Rakousku, na Slovensku a v Polsku. Se sněhovou bouří a větrem se potýká také Německo. Silnice tam jsou na mnoha místech nesjízdné a během noci zemřeli při dopravních nehodách tři lidé.

Podrobnou předpověď počasí a také neustále aktualizované dopravní informace naleznete na našich servisních stránkách.

Milan Kopp, Petr Kološ, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme