Chystá se stávka, plánovanou návštěvu úřadů odložte

Středeční stávku státní a veřejné správy, kterou svolala Českomoravská konfederace odborových svazů na protest proti vládním úsporám a změnám v odměňování ve státní sféře, která by umožnila méně zohledňovat v platu počet odpracovaných let, podpoří desítky tisíc lidí ve zdravotnických zařízeních, na školách a na úřadech, ale také v galeriích a v divadlech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hromadná demonstrace odborářů v Praze

Hromadná demonstrace odborářů v Praze | Foto: Tomáš Adamec

Ke stávce se připojí podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové i nemocnice, ve kterých bude stávkovat na 60 tisíc lidí:

„Stávka se plánovala dlouhodobě dopředu, proto se například na středu neobjednávali pacienti na nějaká opakovaná vyšetření nebo kontroly, které snesou odklad. V nemocnicích bude fungovat omezený provoz. Zaměstnanci, kteří mohou stávkovat, tak stávkovat budou a ti, kteří stávkovat nemohou, budou zajišťovat nezbytné služby tak, aby nebyli ohroženi pacienti.“

Přehrát

00:00 / 00:00

P-Havlena _ Stávka-Plzeň-úřady.mp3

Středeční stávku podpoří v Plzeňském kraji strojaři, zdravotníci, policisté a hasiči. Na protestní shromáždění, které začne symbolicky pět minut po dvanácté hodině na Masarykově náměstí v Plzni se dostaví stovky lidí z celého kraje.

„Stávky se zúčastní úřady ze všech našich resortů. Některé úřady budou stávkovat ve větším počtu nebo dokonce zavřou. Nejvíce stávkujících zaznamenáváme v resortu finančních správ a okresních správ sociálního zabezpečení. Zavřen bude okresní soud v Karlových Varech,“ říká regionální zástupkyně svazu státních orgánů a organizací Daniela Bečvaříková.

Chystaná stávka odborářů výrazně ochromí i ostravskou justici. Z 274 zaměstnanců okresního soudu protest podpoří 244 lidí. Soudci tak zůstanou v jednacích síních sami a nebude tam žádná úřednice, která by přelíčení zapisovala do protokolu. Justice pouze zajistí vyřízení neodkladných případů, kde běží zákonné lhůty. Třeba rozhodování o vazbách nebo předběžná opatření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ostrava-stávka-soudy.mp3

„Nebude fungovat příjem elektronických podání na elektronické podatelně, nebude fungovat ani pokladna, infocentrum nebo telefonní ústředna,“ potvrzuje soudce Alexandr Dadam.

Stávky se zúčastní také třetina zaměstnanců finančních úřadů v Moravskoslezském kraji. I když v některých městech zůstanou přepážky téměř prázdné, přesto bude možné vyřídit aspoň to nejnutnější.

„Uzavřen nebude žádný finanční úřad. V Bohumíně, Havířově, Karviné a Hlučíně bude otevřena pouze podatelna,“ potvrzuje Petra Homolová z Finančního ředitelství v Ostravě.

Stávkovat se bude i v kultuře

Zavřené mohou být knihovny, měnit se může i program v divadlech nebo operách. Zavřená bude Národní knihovna a Státní opera Praha uvede jiné představení.

Národní knihovna se sídlem v pražském Klementinu bude nejenom zavřená, ale čtenáři se nedostanou ani do elektronického katalogu, bude zablokované vyhledávání i objednávání knížek. Ke stávce se přidají také někteří pracovníci Národního památkového ústavu i Národního divadla. Státní opera Praha kvůli stávce změní představení. Místo Verdiho La Traviaty uvede Prokofjevův balet Popelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Školské odbory-stávka-Dobšík.mp3

Do stávky se zapojí 2,5 tisíce škol a to i přesto, že učitelé se snižování platů bát nemusejí. Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství František Dobšík řekl ve vysílání Radiožurnálu, že pedagogové nesouhlasí s tím, jak se vláda chová k nepedagogickým pracovníkům:

„Snižuje se jim plat a druhá věc je, jak vláda přistoupila k tomu, že všechny ty změny, které souvisí s šetřením, prosadila ve sněmovně a máme obavu, že takovým způsobem může být postupováno i nadále.“

Zemědělci svoji plánovanou blokádu Prahy zrušili, protože se dohodli se zemědělskými podnikateli, že jim v příštím roce zvýší platy.

Naopak proti stávce se vyslovili zástupci podniků a podnikatelů sdružených ve Svazu průmyslu a dopravy České republiky. Podle svazu stávka nepomůže vyřešit problémy státu.

Jitka Malá, Martin Knitl, Michaela Vetešková, Andrea Brtníková, David Havlena, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme