Česku hrozí další povodně. Republikou se ženou bouřky.

Bouřky, které se ženou nad územím České republiky, provází přívalový déšť a nárazový vítr. V podvečer zasáhly střední Čechy, Děčín a Ústí nad Labem, teď se přesouvají přes Kolín, Nymburk a Jičín směrem k severu až severovýchodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bouřka

Bouřka | Foto: Free Digital Photos

Srážkové úhrny mohou být i kolem padesáti milimetrů v bouřkách, které postupují dále k severu. Momentálně to vypadá, že zasáhnou i Liberecký kraj a Frýdlantský výběžek. Větší řeky na to zatím nereagovaly, alespoň tedy tam, kde máme měřící stanice. Nemůžeme ale vyloučit, že se rozvodnily některé místní potoky,“ popisuje aktuální situaci Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Hydrometeorologický ústav dnes vydal výstrahu před srážkami a bouřkami na západě republiky. Během pátku by se měly postupně rozšiřovat i na ostatní území Čech, v sobotu i na Moravu a do Slezska. Podle hydrologa Jana Daňhelky jde o jiný typ meteorologické situace, než byla ta, která způsobila povodně na severu Čech minulý víkend.

„Bude to postup od západu fronty, která by měla přinést srážky spíše bouřkového charakteru. Neočekáváme, že by se to, co se stalo na konci minulého týdne, opakovalo. Nelze však vyloučit, že lokálně bouřky způsobí intenzívní srážky a posléze zatopení níže ležícího prostoru nebo rozvodnění menších potoků. U bouřek lokalizovat, který potůček bude zasažen, s takovým předstihem nelze,“ tvrdí meteorolog Jan Havelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Malá informuje o situaci na Liberecku

„Vzhledem k očekávaným srážkám a zejména aktuálnímu nasycení povodí očekáváme v českých regionech vzestupy hladin s možností dosažení I., ojediněle i II. stupně povodňové aktivity,“ říká.

Nových srážek se bojí i vodohospodáři a majitelé zatopených domů na Liberecku. I pouhých 50 milimetrů na metr čtvereční může způsobit nové povodně. Jak říká ředitel Povodí Labe Jaroslav Jaroušek, koryta řek jsou stále zanesená sutí, kamením a zborcenými konstrukcemi mostů.

„V době, kdy jsou koryta ještě neprůtočná a povodí je nasycené vodou, to může být dost nepříjemná záležitost. Přehrady jsou však připraveny srážky zachytit,“ tvrdí hejtman libereckého kraje Stanislav Eicher a dodává, že kraj se musí v budoucnosti vydat cestou předků a vystavět například systém hospodářských rybníků, které v případě povodní přebytečnou vodu zachytí. Ve hře je také výstavba nové hráze nad obcí Mníšek u Frýdlantu.

Podrobnou předpověď počasí najdete zde

Jakub Šídlo, Jan Piroch, Eva Malá, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme