Do ulic Prahy vyjde proti škrtům 20 tisíc lidí, odhadují odbory

Příští úterý zažije Praha velké protesty proti plánovanému snižování platů. Demonstrace zaměstnanců veřejného sektoru na Palachově náměstí by se mělo podle odhadu odborů účastnit na 20.000 lidí včetně policistů, hasičů, vojáků či zdravotníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti o sobě uměli dát slyšet.

Demonstranti o sobě uměli dát slyšet. | Foto: Tomáš Adamec

Odboráři se začnou scházet na Letné, pak vyrazí k ministerstvu vnitra a po krátkém happeningu přejdou Letenskými sady na nábřeží Edvarda Beneše.

Další zastávka bude před úřadem vlády. Tam se připojí další odborové svazy a na Klárově i veřejnost. Celý průvod se pak vydá přes Mánesův most na Palachovo náměstí, kde se má od 13. hodin konat samotná demonstrace. Trvat by měla asi hodinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o úterní demonstraci řekl Radiožurnálu v Ozvěnách dne místopředseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Petr Bláha

„Palachovo náměstí zcela jistě zaplníme, tam je kapacita 20.000 lidí. Máme lidi v podstatě spočítané, protože víme, kolik jich přijede naší dopravou, kterou platíme,“ řekl Radiožurnálu k plánované účasti místopředseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Petr Bláha.

Účastníky demonstrace z celé republiky bude podle něj svážet kromě autobusů i speciální vlak, který odboráři vypraví z Havířova. Jak upozornil, protest takového rozměru přinese Pražanům určitá dopravní omezení. „Nicméně si nemyslím, že by byla nějak dlouhodobá,“ dodal Bláha.

Nepřítomnost policistů, kteří budou demonstrovat, akceschopnost policie podle Bláhy neohrozí. Pražská policie naopak do ulic pošle posílené hlídky, které se zaměří především na dohled nad plynulostí dopravy. Chystají se objízdné trasy a dočasné uzávěry.

'Pokud nebudeme v jednání úspěšní, přijdou další akce'

K policejním odborům, které demonstraci původně svolaly, se postupně přidávaly další organizace, včetně třeba zdravotníků. Ti už vyhlásili i stávkovou pohotovost a předběžně na den voleb 15. října dokonce stávku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na co se má Praha v souvislosti s demonstrací odborů připravit, shrnula v Odpoledním Radiožurnálu reportérka Věra Masopustová

Podle místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové si účastníci demonstrace berou na 21. září dovolenou a ti, kteří budou v době protestu pracovat, už akci vyjadřují podporu.

„Nemůže nikdo čekat, že když je demonstrace, tak přijedou všichni zaměstnanci, kterých se to dotýká. Zaměstnanci vyjadřují podporu různými způsoby, například nám píšou, že v nemocnici, kde je zaměstnáno třeba 400 lidí, je ve službě 200 zaměstnanců a všichni demonstraci a další naše kroky podporují,“ uvedla Žitníková.

Zda opravdu dojde i ke stávce, bude podle Žitníkové záležet na dalších jednáních s vládou. Pokud odbory neuspějí, bude její svaz shánět podporu i mezi dalšími odborovými svazy. Případné stávky by se tak mohlo účastnit více lidí než jenom zdravotníci.

Stávkovat by nemohli policisté a ostatní příslušníci bezpečnostních sborů, protože jim to zákon zakazuje. Ani Bláha ale nevyloučil další akce. „Následné kroky máme připraveny, nicméně hodláme nadále jednat s představiteli vlády na tom, jak situaci řešit,“ podotkl.

Stejný názor má i předseda hasičských odborů Zdeněk Oberreiter: „Každý má svou taktiku. Pokud ji má pan ministr Drábek, tak ji má i odborová strana. K otázce, jestli budou další akce, nebo nebudou, já můžu ujistit, že budou. Ale záleží to spíš na postoji vlády.“

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme