Evakuovaní lidé se vracejí domů. Hasiči varují před problémy

Stovky lidí museli hasiči evakuovat kvůli povodním na severu Čech. Voda pomalu opadá, a tak se někde lidé mohou vracet do svých domovů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velká voda způsobila velké škody

Velká voda způsobila velké škody | Zdroj: ČTK

„Během včerejška byly evakuovány řádově stovky osob. Údaje ale zatím nemáme přesně spočítané., neboť je evidují krizové štáby obcí z rozšířenou působností. V současné době navíc probíhá evakuace na Českolipsku,“ připomněl mluvčí libereckých hasičů Radek Vojík.

Při evakuaci prý většina lidí bez problémů spolupracovala, i když někteří svá obydlí opustit nechtěli.

„Někteří lidé ze začátku svá obydlí nechtěli opustit. Když ale viděli, jak voda stoupá, tak se přihlásili s žádostí o evakuaci,“ pokračoval Vojík.

Libereckým hasičům při bojích s povodněmi pomáhali kolegové z ostatních krajů a také armáda. Z ostatních krajů přijeli včera profesionální hasiči z Prahy a Středočeského kraje. Dnes je vystřídali kolegové z Moravskoslezského kraje a z Hlučína.

Na většině území už nehrozí lidem v důsledku povodní bezprostřední ohrožení zdraví a života a mohou se tak pomalu vracet do svých domovů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí libereckých hasičů Radek Vojík mluvil v Dopoledním Radiožurnálu o evakuacích v době povodní

Radek Vojík jim radí, že by měli dodržovat pokyny příslušných správních úřadů a hasičů. Pokud mají nějaké kontaminované potraviny nebo vodu, tak by vše měli zlikvidovat a dodržovat základní hygienická pravidla.

„Ze studní by neměli pít vodu, dokud odborné firmy nekonstatují, že voda je nezávadná. Dále by si měli nechat zkontrolovat stav obydlí, zejména statiku budov a rozvody příslušných energií a kanalizace. Neměli by zapomenout ani na soupis škod a jejich zadokumentování a nekontaktování svých pojišťoven,“ dodal mluvčí.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme