Jak dál ve vyšetřování neštěstí ve Studénce, řekne soud

Novojičínský soud má dnes oznámit, co bude s kauzou železničního neštěstí ve Studénce. Soudce, který má případ na starosti, Radiožurnálu potvrdil, že budou jednat o několika možnostech. Například i o tom, jestli nepožádají, aby objemný spis řešil úplně jiný soud. Začátek procesu s desítkou obžalovaných by se tím oddálil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nehoda vlaku

nehoda vlaku | Foto: Drážní inspekce

„Budeme rozhodovat co vlastně s tím spisem, jak dál s ním naložíme. Zda nařídíme hlavní líčení nebo budeme rozhodovat o té věci jinak,“ potvrdil Radiožurnálu soudce Jaromír Pšenica, který má na podlaze ve své kanceláři celý soudní spis Studénka.

„Leží tady 41 svazků o 9.500 stránkách. A není to ještě celý spis, vedle máme ještě přílohy – různé faktury, plány, technické zprávy k probíhající rekonstrukci,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novojičínský soud oznámí, jak bude pokračovat kauza železničního neštěstí ve Studénce. Podrobnosti přiblížila v Dopoledním Radiožurnálu reportérka Andrea Čánová.

Desítka lidí převážně ze stavebních firem čelí žalobě z obecného ohrožení. Při stavbě měli udělat řadu chyb a zanedbali správný postup. Podle státního zástupce to udělali z nedbalosti. Jenže může jít i - řečeno právnickým žargonem - o nepřímý úmysl.

Zdánlivé slovíčkaření může mít velký dopad. V druhém případě je totiž přísnější sazba a takový případ by už musel řešit krajský soud. A právě o tom, jestli si spis nechají v Novém Jičíně nebo požádají, aby to dělal jiný soud, bude dnes za zavřenými dveřmi jednat trestní senát.

Andrea Brtníková, Katarína Brezovská, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme