K ředitelům nemocnic míří zatím asi tisícovka výpovědí lékařů

Scénáře hromadného odchodu lékařů do zahraničí se začínají naplňovat. K ředitelům nemocnic už míří asi tisícovka podepsaných výpovědí. Je to sice ještě daleko ke čtyřem tisícům lékařů na odchodu, o kterém původně mluvili iniciátoři výzvy Děkujeme, odcházíme, podle některých komentátorů, krize ve zdravotnictví patrně od března nastane.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice. Ilustrační foto.

Nemocnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Kraje, jako zřizovatelé většiny nemocnic, už teď vymýšlejí krizové scénáře. Nejhorší je situace na severu Moravy. Například z krnovské nemocnice podalo výpověď 115 z celkem 150 lékařů. Také Opavě podle Dalibora Hudce z Lékařského odborového klubu Slezské nemocnice hrozí zhroucení zdravotní péče.

„Co se týká Opavy, tam má akce velkou podporu. V podstatě v této chvíli klíčová oddělení mají podporu 90 až 100 procent, což by pro Opavu a region znamenalo v podstatě zhroucení zdravotní péče od 1. března,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hrozba odchodu lékařů z nemocnic. Na Rádiu Česko informovala redaktorka Dana Votýpková. Hovořili jsme také s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou.

Krizová parně bude od března situace také v Pardubicích, kde například podalo výpověď 22 z 25 anesteziologů. Navíc lékaři mohou podle plánů odborářů podepisovat výpovědi ještě dva týdny, do konce roku.

V Moravskoslezském kraji potrvá podpisová akce podle krajského koordinátora Lékařského odborového klubu Martina Sedláčka do 17. prosicne. Potom zašlou výpovědi advokátní kanceláři v Praze, která lékaře zastupuje.

„Pokud ani toto nepřinutí nejvyšší představitele k nějaké činnosti, případně navázání konstruktivního dialogu, tak tyto výpovědi za účasti notáře budou distribuovány na ředitelství jednotlivých nemocnic po celé zemi,“ uvedl.

Doktoři chtějí v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme zvýšit platy na jeden a půl až trojnásobek průměrné mzdy, jinak v březnu nepřijdou do práce.

Situace je dramatická také v kraji Vysočina. Výpověď v rámci akce lékařských odborů Děkujeme, odcházíme podepsalo přes 80 procent lékařů z nemocnic na Vysočině. Hejtman Jiří Běhounek nechtěl Rádiu Česko poskytnout rozhovor do jednání zastupitelstva kraje, které bude zítra.

V jižních Čechách není situace tak dramatická

Jihočeský hejtman Jiří Zimola nám také potvrdil, že hromadný odchod lékařů je téma, které v těchto dnech hýbe také Krajským úřadem Jihočeského kraje.

„Každý den se necháváme informovat o aktuálním vývoji, co se počtu chystaných či podaných výpovědí týká. V tento moment můžu říct, že se u nás nejedná o tak masivní podávání výpovědí jako v některých jiných krajích, třeba na Vysočině,“ uvedl.

Ale ani v jižních Čechách není podle něj situace jednoduchá. „Až 1. ledna uvidíme, jak to bude co do konečného počtu podaných výpovědí. Pak se budeme muset začít připravovat na krizový scénář, který by mohl eventuálně nastat od 1. března,“ dodal.

Připomněl, že Jihočeský kraj zřizuje 8 nemocnic. Situace je v každé nemocnici jiná. Největší počet ohlášených výpovědí je podle něj z nemocnice Český Krumlov.

„Celkově nelze říci, že se jedná o mnoho desítek procent výpovědí. Nezáleží však ani tak na konečném počtu lékařů, ale na oborech. Jestliže to budou například anesteziologové či chirurgové, to může vést i k horší dostupnosti zdravotní péče v konkrétní lokalitě,“ uvedl.

Akci podporují někteří profesoři medicíny, Pirk nesouhlasí

S vysvětlením důvodů akce "Děkujeme odcházíme" pomáhají profesoři medicíny - jako třeba chirurg Pavel Pafko či neurolog Pavel Kalvach. Naopak kardiochirurg profesor Jan Pirk, přednosta kardiocentra pražského IKEMu uvedl na Rádiu česko, že s akcí jako takovou nesouhlasí. Na platy lékařů je podle něj potřeba se podívat ze dvou hledisek.

„Za prvé jsou to platy začínajících nekvalifikovaných lékařů a za druhé kvalifikovaných odborníků, kteří mají určitá funkční místa. Mladí lékaři bez kvalifikace nikde na světě nemají vysoké platy – pohybují se v průměru i pod průměrem průměrného příjmu. Ale po získání kvalifikace a obdržení místa mají skutečně platy trojnásobně vyšší než je průměr,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O akci "Děkujeme odcházíme" jsme na Rádiu Česko hovořili s kardiochirurgem, profesorem Janem Pirkem, přednostou kardiocentra pražského IKEMu.

Čeští lékaři tvrdí, že jejich platy jsou do značné míry také dány tím, že mají přesčasy a řady služeb navíc. S tím ale Pirk také zcela nesouhlasí. „Když jsem prodělával výcvik kardiochirurgie ve Spojených státech, neexistovala žádná pracovní doba. Museli jsme do nemocnice chodit pracovat i o víkendech,“ uvedl.

A to je podle něj jediný způsob, jak se lékař něco naučí. „Pracoval jsem také v Dánsku, kde je pracovní doba 35 hodin týdně a lékaři ještě ve čtyřiceti letech nic neumějí,“ dodal.

Problém českých lékařů je podle něj v nekonsolidovaném způsobu vzdělávání. „My jsme tady měli ucelený postgraduální systém vzdělávání lékařů, který nám záviděli i kolegové ze zahraničí. My jsme ten systém rozbourali, aniž by za něj byla náhrada. A v tom dávám našim lékařům za pravdu, že to je zásadní chyba,“ řekl profesor Pirk.

Ondřej Černý, Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme