K rušení Vysoké školy technické a ekonomické není podle kontrolorů důvod

Veřejná Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích získala naději, že nebude zrušena. Kontroloři z Akreditační komise ministerstva školství neshledali žádný závažný problém, kvůli kterému by vysoká škola měla skončit. Radiožurnál má jejich hodnocení k dispozici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Pochybnosti o její kvalitě mělo ministerstvo školství, které proto do Českých Budějovic poslalo kontrolu. Kdyby se škola s více než dvěma tisíci studenty zrušila, bude to vůbec za posledních dvacet let poprvé, kdy zmizí z rejstříku taková veřejná instituce.

Kontroloři pochválili vedení školy za to, že má pro studenty dobře zajištěnou praxi ve stavitelských oborech. Studenty v něm navíc vyučují kvalifikovaní odborníci.

Ne vše se ale v pracovní verzi hodnocení, kterou má Radiožurnál k dispozici, vykresluje pro školu kladně. Komisi se nelíbil celkový nedostatek kvalitních pedagogů, jak se píše v hodnotící zprávě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o budoucnosti Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

„Dlouhodobá nestabilita Vysoké školy technické a ekonomické, ať již vyvolaná vnitřními či vnějšími faktory, změnami ve vedení školy či úvahami o jejím zrušení, se odráží v nestabilitě personálního zabezpečení, a to především odchody a příchody vyučujících. Problém je získat zejména habilitované pracovníky, kteří by spojovali se školou své další profesní působení,“ tvrdí zpráva.

Rektor Marek Vochozka ale říká, že na zlepšení pedagogického personálu už se pracuje.

S hodnocením školy, která vznikla teprve před čtyřmi lety a zaměřuje se hlavně na ekonomiku a stavitelství, je jinak rektor velmi spokojen.

„Potvrdilo se, že jsme kvalitní školou, která poskytuje standardní vysokoškolské programy minimálně na úrovni jiných vysokých škol,“ řekl Marek Vochozka.

Publikování v časopisech a stáže

Komise škole také doporučila, aby učitelé více publikovali v odborných časopisech a společně se studenty mohli častěji vyjíždět na stáže do zahraničí. Kontroloři navíc povolili, aby i nadále škola pokračovala ve výuce ekonomiky, jak se píše v hodnocení.

Pracovní verzi hodnocení budějovické školy právě v těchto dnech komise schvaluje svém zasedání. Proto se ještě nikdo z komisařů nechtěl vyjadřovat.

Oficiální verze, která bude s největší pravděpodobností stejná jako ta pracovní, půjde na stůl ministrovi školství. Ten nakonec rozhodne, jaký bude další osud školy.

„Já bych se určitě nestěhovala. Místo toho bych ukončila školu. Musím si totiž na studium vydělávat,“ říká jedna z vysokoškolaček.

O zrušení školy už uvažovalo ministerstvo za vedení Miroslavy Kopicové, na jaře ale od záměru upustilo. Teď na zrušení školy tlačil náměstek ministra Kryštof Hajn, který prý měl na začátku října dokonce vedení školy vyhrožovat. Rektor proto na něj podal trestní oznámení za vydírání.

Klára Bílá, Petra Benešová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme