Kampaň ‚Děkujeme, odcházíme‘ vrcholí. Lékaři odeslali výpovědi

V českých nemocnicích bude po měsících napětí jasné, kteří lékaři hodlají prvního března odejít z práce. Na ředitelství totiž tento týden přijdou jejich výpovědi a ředitelé se dozvědí, která oddělení jsou od 1. března příštího roku v ohrožení. Právní kancelář zatím rozeslala ředitelům českých nemocnic na tři tisíce výpovědí nespokojených lékařů. Celkem chce odejít z práce zhruba tři tisíce osm set doktorů - hlavně z klíčových oborů jako anesteziologie, chirurgie nebo interna.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři při operaci

Lékaři při operaci | Foto: Pavel Pavlas

Protesty lékařů zřejmě naplno dopadnou na řadu malých českých nemocnic. Z některých by tak mohla být doléčovací centra nebo ústavy zdravotně-sociální péče. Plánuje to ministerstvo zdravotnictví, pokud by se nemocnice kvůli odchodům lékařů měly zavírat.

„Spíš než zanikat úplně jako nemocnice, se přetvoří na nemocnice doléčovací nebo zdravotně sociální péče,“ prohlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger České televizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plánované výpovědi 3800 nemocničních lékařů. Téma pro předsedu LOK Martina Engela a Milana Kudyna ze Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel potvrdil, že výpovědi hodlá ke zmíněnému datu podat na 3800 lékařů. Otázkou je, zda všechny výpovědi budou do konce kalendářního roku vedením nemocnic předány.

„Myslím, že tomu nic nebrání, jelikož musíme splnit zákonem dané lhůty. Odvrátit od tohoto činu nás může pouze přijetí našich podmínek ministerstvem. V to však nedoufáme, jelikož během uplynulých šesti měsíců jsme vstřícný krok nezaznamenali a ani neobdrželi žádnou jinou nabídku,“ uvedl Engel pro Rádio Česko.

Hlavním požadavkem LOK je plat zhruba 70 tisíc měsíčně bez přesčasů, což představuje zhruba 300 korun na hodinu. Podle předsedy Martina Engela je tento požadavek stěžejní a zcela legitimní.

„Doposud s námi ale nikdo od března nejednal. Doufám, že náš avizovaný krok donutí ministerstvo zasednout k jednacímu stolu. Něco se zkrátka musí stát,“ uvedl Engel v Ozvěnách dne.

Výzva kolegů

Svůj názor na plánovaný odchod lékařů z nemocnic už vyjádřili i zástupci praktických lékařů, zubařů, gynekologů a pediatrů. Ti nemocniční lékaře vyzvali, aby svůj odchod v rámci akce Děkujeme, odcházíme ještě přehodnotili, protože jejich platové požadavky jsou prý jednostranné a na úkor ostatních zdravotnických pracovníků. Podle Milana Kudyna ze Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost je navíc krok nemocničních lékařů nekolegiální.

„Je třeba si uvědomit, že všechny lékařské segmenty v rámci organizace zdravotnictví v této zemi jsou sociálně i ekonomicky propojené. Jestliže jedna skupina požaduje skokové navýšení platů, považuji to za krajně nekolegiální, a to jakkoli je jejich důvod legitimní či nikoli,“ řekl Kudyn v Ozvěnách dne.

Podle Engela ale nejde o jednostranné požadavky.

„Jedná se o oprávněné požadavky, což potvrdili i mnohé analýzy. Zmíněný názor zástupců praktických lékařů, zubařů, gynekologů a pediatrů považuji za populistický krok, jelikož jde o hlasy ze segmentu, který je na tom o mnoho lépe než ten náš,“ zmínil předseda Lékařského odborového klubu.

Jednou z možností, kterou lékaři mají, je otevření soukromých praxí. Pojišťovny už ale dopředu pohrozily tím, že s lékaři, co z nemocnic odejdou a budou si chtít otevřít soukromou praxi, nepodepíšou smlouvu. Otázkou zůstává, co lékařům bez práce nakonec zbude.

„Zmínění lékaři si nemusejí otevírat vlastní soukromé praxe. Mohou pracovat pro jiného lékaře, který už má praxi zavedenou,“ vysvětlil Engel.

Lenka Jansová, Lukáš Vincourek, pir, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme