Kvůli povodním hrozí na mnoha místech sesuvy půdy

Vydatné deště, které zvedly hladiny řek na severu a východě Čech, by měli postupně ustávat. A dobré zprávy mají i vodohospodáři v Ústeckém kraji, kde se situace začíná zlepšovat. Na žádném toku v regionu už neplatí třetí povodňový stupeň - tedy ohrožení. Potíže ale mohou nastat se sesuvy půdy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči

Hasiči | Foto: Tomáš Adamec

Aktuálně platí třetí povodňové stupně ještě na třech místech v Libereckém kraji. V Ústeckém kraji stav ohrožení už neplatí a hladiny řek dál mírně klesají. Starosti i přesto mají například na Děčínsku.

Třetí povodňové stupně hlásí hydrometeorologové ještě na Labi v Brodu, Cidlině v Jičíně a Mrlině ve Vestci. Další vývoj bude záležet na počasí, meteorologové ale nic dramatického se už nečekají.

Voda v tocích na Děčínsku i na dalších místech Ústeckého kraje, která začala už včera odpoledne nebezpečně stoupat, se uklidňuje. Na řadě míst už platí jen druhý povodňový stupeň. Déšť se zmírnil a meteorologové předpovídají, že během dopoledne přestane docela.

PODROBNOU PŘEDPOVĚĎ POČASÍ SLEDUJTE ZDE.

Starosti i přesto mají například na Děčínsku. V regionu hrozí vylitím především menší toky. Platí to například o říčce Bystrá nebo Fojtovickém potoku. Na mnoha místech komplikuje velká voda dopravní spojení. Časně ráno došlo k uzavření silnic z Děčína do Dolního Žlebu.

Lužická Nisa se v Hrádku nad Nisou vylila z břehů | Foto: ČTK

Na řece Jizeře v Železném Brodě je druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost. Voda v Jizeře zůstala v korytě, pod vodou jsou zatím jen okolní stromy. Lidé, kteří žijí nebo podnikají u řeky, mají ve sklepech kladky, aby se jim voda nedostávala dovnitř spodem. A ty fungují.

Problém ale způsobuje nevyčištěná kanalizace, kterou do Jizery vtékají okolní potoky. Jeden kanál se úplně ucpal a voda zatopila silnici vedoucí Železným Brodem z Turnova do Harrachova. Hasiči se ji snaží odčerpat a odhadují, že jim to ještě minimálně dvě hodiny potrvá. Projet lagunou se dá, ale jen velmi opatrně.

Potíže ale mohou nastat se sesuvy půdy, která je mokrá ještě po srpnových záplavách. Už v noci hasiči zasahovali u jednoho z domů v Dobkovicích mezi Ústím nad Labem a Děčínem. Jeho obyvatelé jsou v pořádku.


Zvětšit mapu

Půda se sesula také u lomu u Libochovan mezi Ústím a Litoměřicemi. Tady už byly problémy při srpnových záplavách. Přibývat mohou i další místa.

V noci také museli hasiči preventivně evakuovat třicet lidí ze severních Čech. Ve Višňové lidé strávili noc většinou u svých příbuzných. Hasiči uzavřeli v místě některé komunikace a několikrát museli odčerpávat vodu.

Dagmar Cestrová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme