Lékaři objíždějí nemocnice s kampaní ‚Děkujeme, odcházíme‘

Možná už jste se s nimi setkali, ale spíš teprve za vámi přijedou. Řeč je o z poloviny bílé a z poloviny černé staré sanitce 1203 a nemocničních lékařích, kteří chtějí za třináct týdnů objet celou zemi s kampaní „Děkujeme, odcházíme“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Písek - most

Písek - most | Foto: Agentura CzechTourism

Jejich cílem je přesvědčit své kolegy z nemocnic, ale i lidi na ulicích, že když se k nim přidají, lékaři si vybojují vyšší platy. A pokud ne, tak odejdou třeba i do zahraničí.

Na Velkém náměstí v Písku si 37letý internista z nemocnice v Novém Městě Pavel Vávra, hlavní postava kampaně „Děkujeme, odcházíme“, otevřel improvizovanou ordinaci. Kolemjdoucím tu měří tlak.

Poté se sanitka přesouvá k písecké nemocnici. Cílem je získat co největší počet lékařů, kteří, pokud se s jejich platy do konce roku nic nezmění, dají o Silvestru výpověď. Je doba oběda, a tak je nejlepší postavit se přímo před nemocniční jídelnu. Přicházející lékaři se svým podpisem připojují ke kampani.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Petra Sehnoutky z kampaně lékařů v pořadu Zblízka.wav

Mezi lékaři se objevil i ředitel nemocnice Jiří Holan.

„Samozřejmě souhlasím s tím, že lékaři by měli být ohodnoceni jinak, než jsou v téhle chvíli. Podporuji tu vlastní iniciativu, ale jsem zodpovědný za to, aby tahle nemocnice fungovala, kdyby se dělo, co dělo,“ řekl.

Mise v písecké nemocnici byla úspěšná. Podepsalo sedmdesát lékařů ze sta.

V následující strakonické nemocnici ale podpora tak výrazná není. Kampaň zde podpořilo dvanáct lékařů.

Celkem už chce dát výpověď téměř 3500 doktorů a další zřejmě přibudou. Černobílá sanitka se chystá do dalších padesáti nemocnic.

Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme