Lékaři se obávají, že nebudou mít příští rok peníze na léčbu rakoviny

Nejmodernější protinádorová léčba stojí podle České onkologické komory víc než dvě miliard korun ročně. Někteří pacienti s nádory prý ale nejsou léčeni tak, jak by měli. Tvrdí to předseda společnosti Jiří Vorlíček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Onkologické pracoviště

Onkologické pracoviště | Foto: Fakultní nemocnice Ostrava

Pokud by moderní biologickou léčbu dostali všichni potřební pacienti, byly by podle Vorlíčka náklady přes šest miliard korun. Ne u všech jde ale podle onkologů léčbu nasadit.

Lékaři se obávají, že kvůli změně úhrad od pojišťoven ale nebudou peníze na léky i u těch pacientů, kterým léky zabírají. Vorlíček proto chce, aby pojišťovny pacientů řekly, zda jim léčbu zaplatí, nebo ne.

„Pan ministr zdravotnictví řekl, že chybí deset miliard, my to respektujeme, pouze nechceme, aby se věci zametaly pod koberec. Chceme, aby se to řeklo otevřeně. V současné době je to tak, že pacienti jsou léčeni, a protože některé dodatkové smlouvy nejsou podepsané, tak my nevíme, jestli budou zaplacené,“ uvedl Vorlíček.

Všeobecná zdravotní pojišťovna ale tvrdí, že pacienty navíc nemocnicím zaplatí, a není tak důvod, aby onkologové omezovali péči. Radiožurnálu to řekl ředitel VZP Pavel Horák.

„Můžeme průběžně upravovat počty pacientů, samozřejmě finanční limitace tu jsou, takže o tom se vždycky vede složité jednání. Kromě toho předpokládáme, že nemocnice využijí prostředky, které mají ve svém rozpočtu, které jim VZP hradí na základě zálohových plateb a kde tyto léky mohou vyúčtovat také. Tím je možné uhradit další část prostředků. V případě, že by nemocnice díky tomu překročila svůj celkový rozpočet, tak ten rozdíl jí opět uhradíme,“ podotkl Horák.

Martin Hromádka, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme