Lékaři vyzývají k protestům proti ministerské vyhlášce

Česká lékařská komora vyzvala pacienty ke stížnostem na úhradovou vyhlášku navrhovanou ministrem Hegerem. Nakonec prý na ni doplatí oni. Podle dostupných zpráv plánuje ministerstvo v příštím roce snížit úhrady za akutní péči o pět procent, za následnou o deset.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leoš Heger

Leoš Heger | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Kvůli nespokojenosti s návrhem vyhlášky se včera sešli zástupci lékařů, nemocnic a dalších druhů péče, aby se pokusili návrh zvrátit. „My nemůžeme svévolně omezovat práva pacientů,“ říká prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Vyhláška podle lékařů není výrazem nutnosti, politickým rozhodnutím. Tvrdí, že na účtech zdravotních pojišťoven jsou rezervy asi 18 miliard korun. „To jsou peníze nás všech občanů a politické rozhodnutí určí, zda se vloží do zdravotní péče nebo jestli tam budou ležet dál. Stejně tak bylo politickým rozhodnutím, že vláda letos nezvýšila platby za státní pojištěnce,“ argumentuje Kubek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr zdravotnictví Leoš Heger a prezident České lékařské komory Milan Kubek o úhradové vyhlášce ve Světě o osmé Rádia Česko

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že pojišťovny ztráty ze svých rezerv hradí. „Jen v letošním roce Všeobecná zdravotní pojišťovna snížila své zásoby z deseti miliard na nulu. Systém je v deficitu a změna ve výběru pojistného ho nepokryje. Museli jsme vyhlášku sepsat tak, aby rezervy byly vyčerpány k nule a nikoli pod nulu,“ řekl Rádiu Česko ministr zdravotnictví Leoš Heger.

„Není pravdou, že ministerstvo chce snižovat objemy peněz do zdravotnictví. Jde o to se rozumně dohodnout. Vedeme dlouhé debaty včetně lékařské komory o tom, kde je možno zasáhnout do spotřeby péče tak, aby ty peníze procházely efektivněji na věci, které pacienti potřebují,“ dodává.

Kubek jmenuje základní požadavky, které by podle něho vedly ke spravedlivějšímu systému: zrušení stropů a zavedení plateb pojistného podle příjmů, zvýšení plateb za státní pojištěnce, zásahy ministra do kupování mnohdy nesmyslných drahých přístrojů a technologií.

Martin Křížek, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme