Lékařská komora varuje před odkládáním operací kvůli penězům

Odkládání operací a špatná dostupnost léků je podle České lékařské komory důsledek špatné úhradové vyhlášky pro letošní rok. Prezident komory Milan Kubek řekl, že před odkládáním péče varovala komora už na začátku roku. A jejich obavy se prý vyplnily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnictví

Zdravotnictví | Foto: Tomáš Adamec

„Dotovat české zdravotnictví nemůžeme donekonečna. A v situaci, kdy na účtech zdravotních pojišťoven leží osmnáct miliard korun, mi připadá velmi nemorální, že stát není schopen tyto peníze uvolnit na zaplacení zdravotní péče. A vystavuje nás dilematu, že máme rozhodnout o tom, který pacient bude ošetřen letos a který bude odložen do příštího roku,“ řekl Kubek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident České lékařské komory Milan Kubek byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

Prezident lékařské komory ujistil, že nebudou odkládány akutní operace, ale na plánované výkony budou muset pacienti počkat až do příštího roku. Současně dodal, že v systému nejsou ucpané kanály, kterými zbytečně odtékají peníze.

„Jsou to například zbytečně vysoké výdaje za léky, protože Státní ústav pro kontrolu léčiv neprovedl revizi cen a úhrad léků. Kvalifikované odhady říkají, že jsme kvůli tomu zbytečně přišli o deset miliard korun,“ tvrdí Kubek.

Do konce roku musí ministerstvo zdravotnictví vydat novou úhradovou vyhlášku. Česká lékařská komora předala ministerstvu své připomínky. „S ministerstvem jednáme, ale náš hlas je příliš slabý. Bylo by dobře, kdyby byl slyšet i hlas veřejnosti,“ prohlásil Kubek.

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera z TOP 09 by si za lepší péči mohli lidé od ledna 2012 platit. Nejprve je ale podle něj nutné vymezit standard a nadstandard v zákoně pro jednotlivé výkony.

Igor Maňour, Lenka Jansová, Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme