Mezi drogami vede v Česku pervitin, protidrogová péče živoří

Zpráva Evropské agentury pro drogy zveřejněná v Lisabonu varuje, že v západoevropských zemích se zvyšuje poptávka po kokainu. Východní Evropa dohání západ ve spotřebě marihuany, v Česku a na Slovensku vedou metamfetaminy jako například pervitin. Škrty české vlády však zároveň uberou peníze na boj proti narkomanii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

varna pervitinu  (ilustr. foto)

varna pervitinu (ilustr. foto) | Foto: Policie ČR

Asi čtyři miliony dospělých obyvatel západoevropských států podle zprávy užily za poslední rok kokain. Hlavní problém s ním mají ve Velké Británii, Španělsku, Itálii, Dánsku a Irsku.

„Příliš mnoho Evropanů stále považuje užívání kokainu za relativně neškodný průvodní jev úspěšného životního stylu,“ prohlásil ředitel agentury Wolfgang Götz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Veronika Sedláčková hovořila v Ozvěnách dne Radiožurnálu s Tomášem Zábranským z Centra adiktologie při Všeobecné fakultní nemocnici v Praze

„Ve východní Evropě je kokain vzácnější, meziročně se však počet zadržení této drogy zdvojnásobilo a to znamená, že se více pašuje a roste jeho dostupnost,“ informuje zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Pavel Novák.

A dodává, že podle zprávy je česká specialita pervitin dostupná i ve Skandinávii – třeba v Norsku, Švédsku, Finsku a Lotyšsku – a jeho výroba se šíří i na Slovensko, do Polska a Litvy.

Podle informací Úřadu vlády České republiky užívá drogy až třicet procent dospělých Čechů. Vyplývá to ze zveřejněné zprávy o drogách za rok 2009. Až deset procent Čechů pravidelně užívá extázi a čtyři procenta jsou závislá na heroinu.

Počet osob užívajících pervitin a opiáty vzrostl za uplynulý rok o pět tisíc, přibylo také závislých aplikujících si drogu injekčně. V minulém roce osm tisíc uživatelů drog vyhledalo odbornou pomoc, nejvíce v Praze a v Ústeckém kraji. Odhadem se v Česku spotřebovalo 19 tun konopných drog, 4 tuny pervitinu, 1 tuna heroinu, 1 tuna kokainu a téměř 5 milionů tablet extáze.

Český systém boje proti užívání drog je reálně ohožený

Tato čísla přicházejí v době, kdy stát v rámci rozpočtových úspor ubírá i peníze na boj proti narkomanii. Doplácejí na to i specializované neziskové organizace. Před hrozícím kolapsem varuje Tomáš Zábranský z Centra adiktologie při Všeobecné fakultní nemocnici v Praze:

„Nedostatek peněz zažívá odborná obec již od roku 2005. Letos to však již dospělo k likvidačnímu bodu, kdy se služby zavírají a ostatní jsou přetížené. Bez velkého přehánění může nastat kolaps.“

„Musíme zmínit i to, že patříme mezi země s nejmenším počtem HIV pozitivních mezi uživateli drog, pozitivních na virové hepatitidy a smrtelných předávkování. To vše díky zařízení, která pečují o závislé a uživatele drog. Pokud se tento systém naruší, což akutně hrozí, můžeme se posunout někam na jih nebo na východ,“ upozorňuje.

Pavel Novák, Lucie Maňourová, Veronika Sedláčková, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme