Mezi hasiči se kvůli úsporám začíná mluvit o zavírání stanic

Úterní demonstrace proti snížení platů a dalším úsporným opatřením se zúčastní kromě policistů, vojáků a zdravotníků také hasiči. Podle šéfa jejich odborů Zdeňka Jindřicha Oberreitera by jich měly přijít asi tři tisíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hasičské auto

hasičské auto | Foto: Jan Rosenauer

„Veškerá dosavadní jednání, která jsme vedli s vládou, nebyla úspěšná. Budeme protestovat proti úsporám v platech, ale i proti úsporám, které jsou zaměřeny do provozu a do investic,“ potvrdil Oberreiter ve večerním pořadu Stalo se dnes.

Organizátoři zítřejší demonstrace očekávají, že celkem se jí zúčastní na 20 tisíc lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdeněk Jindřich Oberreiter v pořadu Stalo se dnes

„Očekáváme do 3 tisíc hasičů, o něco větší počet očekává policie a zbytek doplní ostatní odborové svazy.“

Hasičský záchranný sbor bude muset kvůli vládním škrtům v příštím roce ušetřit asi 1,5 miliardy korun, což je podle šéfa odborového svazu hasičů v celkovém objemu 36 procent.

„Deset procent se bude šetřit na mzdových výdajích, dalších 25 procent se bude šetřit na provozních prostředcích a 60 procent na investicích,“ uvedl Oberreiter s tím, že chystané úspory budou mít dopad na práci hasičů.

„V každém případě už teď se začíná mluvit o zavírání některých stanic, kde kritérium by mělo být méně než 150 nebo 200 výjezdů do roka. Tím se zhorší dostupnost služby hasičů,“ varoval šéf hasičských odborů.

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme