Ministr Heger chce jednat s premiérem o situaci ve zdravotnictví

Tématem schůzky ministra zdravotnictví Leoše Hegera a předsedy vlády Petra Nečase by měla být situace ve zdravotnictví i případné hromadné výpovědi lékařů ke konci roku. Výzvu „Děkujeme, odcházíme“ už podepsalo přes čtyři tisíce lékařů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leoš Heger

Leoš Heger | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Už dříve ministr Heger řekl, že nervozita mezi doktory roste, a proto je nutné o problému mluvit. Postavit by se k němu prý měla i celá koalice.

Současně oznámil, že pokud z nemocnic odejde sedm tisíc z celkových šestnácti tisíc lékařů, je připravený na svou funkci rezignovat. Na víkendovém sjezdu České lékařské komory se však vyjádřil, že stále doufá, že tak velký počet lékařů neodejde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory mediků na situaci ve zdravotnictví v České republice

Výzvou Děkujeme odcházíme lékaři bojují za to, aby se základní plat doktora zvedl podle jeho kvalifikace na jeden a půl až trojnásobek průměrného platu. Důrazná mediální kampaň za vyšší platy zatím slaví úspěch, o jejich výzvě je hodně slyšet. Pokud by ke konci roku opravdu všichni lékaři podali výpověď, od začátku března by potom nepřišli do práce.

Žádný z lékařů zatím výpověď nepodepsal. Šéf lékařského odborového klubu Martin Engel tvrdí, lékaři začnou dávat výpovědi příští týden.

„Naši vrstevníci se baví o tom, že až dostudují, odejdou. Hodně jezdí na stáže do zahraničí a když to mohou srovnat u nás a tam, nic je tu nedrží,“ myslí si medička Veronika.

„Část mediků počítá s tím, že až dostudují, odejdou do Německa, druhá možnost je, že převezmou praxi po rodičích a budou mít zajetou klientelu, nebo se chtějí stát plastickými chirurgy,“ domnívá se student medicíny Vítek.

Černobílá sanitka, se kterou Lékařský odborový klub propaguje svou kampaň v celé republice, jezdí v těchto dnech v Plzeňském kraji. Ve Fakultní nemocnic v Plzni, kde je podle mluvčí nemocnice průměrný plat lékaře necelých 50 tisíc korun, nasbírali organizátoři kampaně další hlasy. Dnes míří sanitka do Rokycan a odtud dál na sever.

Každý rok opouští brány lékařských fakult okolo osmi set nových lékařů. Kolik z nich odejde hned po studiích do zahraničí, statistiky neuvádějí.

Veronika Malá, Ľubomír Smatana, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme