Ministr školství se rozhodl. Státní maturity příští rok budou

Středoškoláci budou příští rok přece jen skládat zkoušku dospělosti pod státním dohledem. Rozhodnutí ministra školství Josefa Dobeše o tom, že státní maturity odstartují příští rok na jaře, Radiožurnálu potvrdil zdroj blízký ministerstvu, který nechtěl být jmenován.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti

Studenti | Foto: Tomáš Adamec

Příprava a spuštění státních maturit je vázané zákonem, z tohoto hlediska by start neměl být ohrožen. Návrh ministra školství Josefa Dobeše (VV) posoudí ještě vládní koalice na svém příštím zasedání.

Podle zdroje, který Radiožurnálu potvrdil informace o konání státní maturity, jen vláda schválí to, co už je v zákoně. V říjnu se uskuteční generální zkouška a na projektu státních maturit se nic měnit zatím nebude.

Proti maturitám se však v minulosti vyslovil třeba nynější premiér Petr Nečas (ODS). Ten začátkem července prohlásil, že podle jeho názoru vláda rozhodne do konce srpna o odkladu státních maturit na další rok, tedy že se neuskuteční v roce 2011.

Státní maturity se nelíbí ani středoškolákům. Ti teď přes sociální síť Facebook domlouvají demonstraci proti novým maturitám na pondělí 9. srpna. Protestovat by měli v Praze. Podle ředitele Gymnázia Jana Keplera Jiřího Růžičky se vždy najdou odpůrci.

Studenti chtějí protestovat

„Samozřejmě, kdo by se chtěl nechat prověřovat u maturit. Ale na druhou stranu, jestli má mít maturita nějakou úroveň, nějakou vážnost, tak je potřeba právě dosáhnout toho, že na všech typech škol, u všech zřizovatelů bude alespoň jasná výstupní úroveň. A že někteří budou křičet, o tom vůbec nepochybuji,“ řekl Růžička.

Dodal také, že teď středoškoláci nemají důvod protestovat. Maturity už se připravují dlouho a sami ví, jak budou probíhat.

„Asociace ředitelů gymnázií byla před patnácti lety u myšlenky, aby státní maturity byly. Takže za Asociaci ředitelů gymnázií můžu říct, že jsme rádi, že maturity budou. Jakékoli jejich další odkládání by bylo jen prodlužování hanebného stavu, kdy se patnáct let na něco vydávají finance a výsledek je nula, nula, nic,“ dodal Růžička.

Petici proti novým maturitám ale podepsali také kantoři z téměř 180 středních škol, protestovali proti nim i někteří studenti a učitelé. Příprava zkoušek stála od roku 2000 celkem 342 milionů korun.

Martin Hromádka, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme