Ministr zdravotnictví uvažuje o stavu nebezpečí

Stav nebezpečí - tak by se podle ministra zdravotnictví Leoše Hegra mohl řešit kolaps nemocnic po odchodů lékařů, kteří dali výpovědi v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme. Když by se v některém kraji úplně zhroutila akutní péče, mohli by prý politici dočasně nařídit doktorům vrátit se do práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leoš Heger

Leoš Heger | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Stav nebezpečí vyhlašují hejtmani jednotlivých krajů při přírodních kalamitách nebo hromadných neštěstích. Platí maximálně třicet dnů, během kterých mohou politici lékařům nástup do práce nařídit. Těm, kteří by to odmítli, by pak hrozila pokuta až 50 tisíc korun.

Heger je podle vlastních slov připraven v případě nutnosti přesvědčit hejtmany, aby krizový stav opravdu vyhlásili. Při vyhlášení stavu nebezpečí úřady mohou omezit některá lidská práva. Kraje například mohou nařídit přesun lidí proti jejich vůli nebo jim zakázat pohyb v některých oblastech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dopady případného vyhlášení nouizového stavu rozebrala ve Zpráváchj o dvanácté lanka Jansová

Lékařští odboráři podobné řešení odmítají. Podle jejich šéfa Martina Engela nelze hromadný odchod z práce srovnávat s přírodní katastrofou. Kampaň lékařských odborů Děkujeme odcházíme má přitom nevídanou odezvu. Nejen že se k ní připojily tisíce lékařů, kteří právě v těchto dnech podávají výpovědi, ale všimli si jí i v zahraničí.

Téměř 4000 výpovědí

Do včerejšího večera výpověď podalo 3 650 doktorů - nejvíce na Vysočině, v Moravskoslezském kraji a v Brně. Číslo ale ještě vzroste. Ministr zdravotnictví Leoš Heger teď hledá řešení situace, kdy může nastat nedostatek lékařů. Z některých nemocnic by se podle něj mohla stát střediska první pomoci, které pacienta ošetří a poté převezou do nemocnice, která má personálu dostatek.

Až tři tisíce českých lékařů by mohly od března příštího roku změnit zaměstnavatele a odejít za prací do Německa a Rakouska. Jde především o mladé lékaře, kteří nejsou spokojení s platovými podmínkami v českých nemocnicích.

Milan Kopp, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme